2022-10-26 15:20:00

Október 27. Az audiovizuális örökség világnapja

A világnap az UNESCO Általános Konferenciájának 21. ülésszakán (1980) elfogadott, a mozgóképek védelméről és megőrzéséről szóló ajánláshoz kapcsolódik. A jeles nap lehetőséget nyújt arra, hogy felhívja az emberek figyelmét az audiovizuális örökség megőrzésének fontosságára és a sürgős cselekvés szükségességére.

Ezzel egyidejűleg lehetőséget kínál az UNESCO tagállamainak arra, hogy értékeljék a 2015-ben elfogadott, Ajánlás a dokumentumörökség megőrzéséről és hozzáférhetőségéről, ideértve a digitális formában létező dokumentumörökséget is elnevezésű dokumentum végrehajtása terén elért eredményeiket.

Az audiovizuális archívumok történeteket mesélnek el az emberek életéről és kultúrájáról a világ minden tájáról. Felbecsülhetetlen értékű örökséget képviselnek, amely kollektív emlékezetünk megerősítése és értékes tudásforrás, mivel közösségeink kulturális, társadalmi és nyelvi sokszínűségét tükrözik.

Ennek az örökségnek a megőrzése és a hozzáférés biztosítása kiemelt célkitűzés. Az UNESCO  éppen ezt a célt szem előtt tartva indította el a „Közös UNESCO történelmünk digitalizálása” című projektjét.

A világnap idei megünneplése szorosan összekapcsolódik a Világemlékezet Program létrehozásának 30. évfordulójával. A 2022. október 27-november 5. között megvalósuló évfordulós programsorozat közös tematikája: „Your Window to the World: Enlisting documentary heritage to promote inclusive, just and peaceful societies". 

A központi eseményről az előző cikkünkben olvashatnak.

További információk:

https://www.unesco.org/en/days/audiovisual-heritage

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000383340_eng 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.