2022-10-26 15:20:00

Október 27. Az audiovizuális örökség világnapja

A világnap az UNESCO Általános Konferenciájának 21. ülésszakán (1980) elfogadott, a mozgóképek védelméről és megőrzéséről szóló ajánláshoz kapcsolódik. A jeles nap lehetőséget nyújt arra, hogy felhívja az emberek figyelmét az audiovizuális örökség megőrzésének fontosságára és a sürgős cselekvés szükségességére.

Ezzel egyidejűleg lehetőséget kínál az UNESCO tagállamainak arra, hogy értékeljék a 2015-ben elfogadott, Ajánlás a dokumentumörökség megőrzéséről és hozzáférhetőségéről, ideértve a digitális formában létező dokumentumörökséget is elnevezésű dokumentum végrehajtása terén elért eredményeiket.

Az audiovizuális archívumok történeteket mesélnek el az emberek életéről és kultúrájáról a világ minden tájáról. Felbecsülhetetlen értékű örökséget képviselnek, amely kollektív emlékezetünk megerősítése és értékes tudásforrás, mivel közösségeink kulturális, társadalmi és nyelvi sokszínűségét tükrözik.

Ennek az örökségnek a megőrzése és a hozzáférés biztosítása kiemelt célkitűzés. Az UNESCO  éppen ezt a célt szem előtt tartva indította el a „Közös UNESCO történelmünk digitalizálása” című projektjét.

A világnap idei megünneplése szorosan összekapcsolódik a Világemlékezet Program létrehozásának 30. évfordulójával. A 2022. október 27-november 5. között megvalósuló évfordulós programsorozat közös tematikája: „Your Window to the World: Enlisting documentary heritage to promote inclusive, just and peaceful societies". 

A központi eseményről az előző cikkünkben olvashatnak.

További információk:

https://www.unesco.org/en/days/audiovisual-heritage

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000383340_eng 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.