2022-10-26 15:20:00

Október 27. Az audiovizuális örökség világnapja

A világnap az UNESCO Általános Konferenciájának 21. ülésszakán (1980) elfogadott, a mozgóképek védelméről és megőrzéséről szóló ajánláshoz kapcsolódik. A jeles nap lehetőséget nyújt arra, hogy felhívja az emberek figyelmét az audiovizuális örökség megőrzésének fontosságára és a sürgős cselekvés szükségességére.

Ezzel egyidejűleg lehetőséget kínál az UNESCO tagállamainak arra, hogy értékeljék a 2015-ben elfogadott, Ajánlás a dokumentumörökség megőrzéséről és hozzáférhetőségéről, ideértve a digitális formában létező dokumentumörökséget is elnevezésű dokumentum végrehajtása terén elért eredményeiket.

Az audiovizuális archívumok történeteket mesélnek el az emberek életéről és kultúrájáról a világ minden tájáról. Felbecsülhetetlen értékű örökséget képviselnek, amely kollektív emlékezetünk megerősítése és értékes tudásforrás, mivel közösségeink kulturális, társadalmi és nyelvi sokszínűségét tükrözik.

Ennek az örökségnek a megőrzése és a hozzáférés biztosítása kiemelt célkitűzés. Az UNESCO  éppen ezt a célt szem előtt tartva indította el a „Közös UNESCO történelmünk digitalizálása” című projektjét.

A világnap idei megünneplése szorosan összekapcsolódik a Világemlékezet Program létrehozásának 30. évfordulójával. A 2022. október 27-november 5. között megvalósuló évfordulós programsorozat közös tematikája: „Your Window to the World: Enlisting documentary heritage to promote inclusive, just and peaceful societies". 

A központi eseményről az előző cikkünkben olvashatnak.

További információk:

https://www.unesco.org/en/days/audiovisual-heritage

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000383340_eng 

Hírek

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022

2/03/2023

2023. március 10-én ünnepi rendezvény keretében vehetik át díjaikat a Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022 nyertesei a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felovasótermében.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöksége által felállított tudományos szakmai bizottság döntött. Idén agrártudományok / földtudományok és kémiai tudományok / gyógyszerészettudomány tématerületen lehetett pályázni.

A díj védnöke a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.