2023-11-13 08:41:00

November 16: a filozófia világnapja

Minden évben november harmadik csütörtökén, tehát idén november 16-án ünnepeljük a filozófia világnapját. Az UNESCO a világnap ünneplésével arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a filozófia milyen  maradandó értéket képvisel az emberi gondolkodás fejlődésére, mind a különböző kultúrák, mind az egyének számára. 

Ez a nap korunk fő kihívásairól való szabad, megfontolt és tájékozott gondolkodás kollektív gyakorlásának napja, ennek apropóján az UNESCO arra ösztönzi partnereit, hogy különféle megmozdulásokat, eseményeket szervezzenek filozófusok, tudósok, tanárok, diákok, újságírók, valamint a nagyközönség bevonásával.

A filozófia világnapja alkalmából a Magyar Filozófiai Társaság az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével 2023. november 16. csütörtök, 16 órakor a Kossuth Klubban (1088 Bp., Múzeum u. 7.) rendezvényt szervez, melyen a Magyar Filozófiai Társaság díjainak átadására is sor kerül. 

Az esemény programja alább olvasható, a filozófia világnapjáról további információk pedig az UNESCO honlapján érhetők el. 

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".