2023-11-13 08:41:00

November 16: a filozófia világnapja

Minden évben november harmadik csütörtökén, tehát idén november 16-án ünnepeljük a filozófia világnapját. Az UNESCO a világnap ünneplésével arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a filozófia milyen  maradandó értéket képvisel az emberi gondolkodás fejlődésére, mind a különböző kultúrák, mind az egyének számára. 

Ez a nap korunk fő kihívásairól való szabad, megfontolt és tájékozott gondolkodás kollektív gyakorlásának napja, ennek apropóján az UNESCO arra ösztönzi partnereit, hogy különféle megmozdulásokat, eseményeket szervezzenek filozófusok, tudósok, tanárok, diákok, újságírók, valamint a nagyközönség bevonásával.

A filozófia világnapja alkalmából a Magyar Filozófiai Társaság az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével 2023. november 16. csütörtök, 16 órakor a Kossuth Klubban (1088 Bp., Múzeum u. 7.) rendezvényt szervez, melyen a Magyar Filozófiai Társaság díjainak átadására is sor kerül. 

Az esemény programja alább olvasható, a filozófia világnapjáról további információk pedig az UNESCO honlapján érhetők el. 

 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).