2023-11-13 08:41:00

November 16: a filozófia világnapja

Minden évben november harmadik csütörtökén, tehát idén november 16-án ünnepeljük a filozófia világnapját. Az UNESCO a világnap ünneplésével arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a filozófia milyen  maradandó értéket képvisel az emberi gondolkodás fejlődésére, mind a különböző kultúrák, mind az egyének számára. 

Ez a nap korunk fő kihívásairól való szabad, megfontolt és tájékozott gondolkodás kollektív gyakorlásának napja, ennek apropóján az UNESCO arra ösztönzi partnereit, hogy különféle megmozdulásokat, eseményeket szervezzenek filozófusok, tudósok, tanárok, diákok, újságírók, valamint a nagyközönség bevonásával.

A filozófia világnapja alkalmából a Magyar Filozófiai Társaság az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével 2023. november 16. csütörtök, 16 órakor a Kossuth Klubban (1088 Bp., Múzeum u. 7.) rendezvényt szervez, melyen a Magyar Filozófiai Társaság díjainak átadására is sor kerül. 

Az esemény programja alább olvasható, a filozófia világnapjáról további információk pedig az UNESCO honlapján érhetők el. 

 

 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.