2024-01-09 16:33:00

Nők a multilateralizmusban nemzetközi nap 2024.

Globális párbeszéd - nemek közötti egyenlőség a klímavészhelyzet megoldására címmel tart rendezvényt az UNESCO a nők a multilateralizmusban nemzetközi nap 2024-es eseményeként január 25-én. 

Az éghajlati vészhelyzetek nem semlegesek a nemek szempontjából: a bolygó természetes rendszereinek leromlása aránytalanul nagy hatással van a nőkre és a lányokra. A nők a multilateralizmusban nemzetközi nap idei eseménye a nők szerepével foglalkozik a tudományos felfedezésekben, az ökoszisztémák megőrzésében és a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek csökkentésére irányuló erőfeszítésekben. 

A január 25-én 9:30-13:00-ig, angol, francia és spanyol tolmácsolással zajló programot az UNESCO párizsi központjában tartják, de online is lehet követni majd az alábbi linken: 

https://www.unesco.org/en/articles/gender-equality-solve-climate-emergency 

2021. november 23-án az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében január 25-én ünnepeljük a nők a multilateralizmusban nemzetközi napot. A nap célja, hogy elismerje a nők alapvető szerepét az emberi jogok, a béke és a fenntartható fejlődés előmozdításában a multilaterális rendszerben.

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.