2024-01-09 16:33:00

Nők a multilateralizmusban nemzetközi nap 2024.

Globális párbeszéd - nemek közötti egyenlőség a klímavészhelyzet megoldására címmel tart rendezvényt az UNESCO a nők a multilateralizmusban nemzetközi nap 2024-es eseményeként január 25-én. 

Az éghajlati vészhelyzetek nem semlegesek a nemek szempontjából: a bolygó természetes rendszereinek leromlása aránytalanul nagy hatással van a nőkre és a lányokra. A nők a multilateralizmusban nemzetközi nap idei eseménye a nők szerepével foglalkozik a tudományos felfedezésekben, az ökoszisztémák megőrzésében és a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek csökkentésére irányuló erőfeszítésekben. 

A január 25-én 9:30-13:00-ig, angol, francia és spanyol tolmácsolással zajló programot az UNESCO párizsi központjában tartják, de online is lehet követni majd az alábbi linken: 

https://www.unesco.org/en/articles/gender-equality-solve-climate-emergency 

2021. november 23-án az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében január 25-én ünnepeljük a nők a multilateralizmusban nemzetközi napot. A nap célja, hogy elismerje a nők alapvető szerepét az emberi jogok, a béke és a fenntartható fejlődés előmozdításában a multilaterális rendszerben.

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.