2023-01-10 10:48:00

Nők nemzetközi napja a multilateralizmusban

2021. november 23-án az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében január 25-én ünnepeljük a nők nemzetközi napját a multilateralizmusban. A nemzetközi nap célja, hogy elismerje a nők alapvető szerepét az emberi jogok, a béke és a fenntartható fejlődés előmozdításában a multilaterális rendszerben.

Ezzel a jeles nappal támogathatjuk a nők növekvő jelenlétét azokban a kulcsfontosságú döntéshozó pozíciókban, amelyek formálják és alakítják a multilateralizmust, mindemellett fontos törekvés az is, hogy a multilateralizmus a nők és lányok javát is szolgálja. 

A nemzetközi nap globális platformot biztosít a multilateralizmusban szerepet vállaló női vezetők és a nők új generációja mint a globális kormányzás jövőbeli vezetői részvételével zajló generációk közötti párbeszédhez.

2023. január 25-én az UNESCO központi rendezvényének keretében megvalósuló globális párbeszéd résztvevői a nemzetközi nap alkalmából megvizsgálják a közösségi média tartalomirányításának sürgető globális problémáját a nemi alapú félretájékoztatás ellen, és ajánlásokat fogalmaznak meg a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítésére az UNESCO digitális platformok szabályozásáról szóló útmutatójában. Az eseményről további információk itt érhetőek el.

Az esemény webcaston keresztül is követhető lesz. A részletes program itt érhető el.

 

Ugyanebből az alkalomból január 25-én az UNESCO generációk közötti párbeszédet kezdeményez, amellyel kapcsolatot teremt a fiatal szakemberek és az UNESCO  – a nemek közötti egyenlőség mint az UNESCO egyik prioritása területén eredményeket elérő  – nagykövetei között azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az ENSZ főtitkára által a multilateralizmus jövőjéről indított globális gondolkodáshoz. Az eseményről további információk itt érhetőek el.

https://www.unesco.org/en/days/women-multilateralism

 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.