2024-01-29 12:24:00

Nők és lányok a tudományban nemzetközi nap 2024.

Február 11-én ünneplik világszerte ezt a napot, melynek megvalósítása az UNESCO és a UN-Women feladata, együttműködve olyan intézményekkel és civil társadalmi partnerekkel, amelyek célja a nők és lányok tudományos szerepvállalásának előmozdítása.  

Ez a nap lehetőséget nyújt a nők és lányok tudományhoz való teljes és egyenlő hozzáférésének és a tudományban való részvételének ösztönzésére. A nemek közötti egyenlőség az UNESCO számára globális prioritás, mindemellett a fiatal lányok támogatása, oktatásuk és az, hogy képesek gondolataik meghallgattatására, a fejlődés és a béke mozgatórugói. Fontos kiemelni, hogy a tudománynak és a nemek közötti egyenlőségnek kéz a kézben kell fejlődnie ahhoz, hogy megoldást találjunk a világ legnagyobb kihívásaira.

 

Az idei év központi eseményét február 9-én tartja az UNESCO az AFNEUS-szal (L’Association Fédérative Nationale des Etudiant.e.s Universitaires Scientifiques) együttműködésben „Nemek közötti szakadék áthidalása a tudományban: A cselekvés felgyorsítása" címmel.

 

Az egésznapos rendezvény programja az UNESCO "A nők és lányok jövője a tudományban" című, 2023 júniusában tartott globális fórumának, valamint az AFNEUS 2022 februárjában „Nők a tudományban" témában tartott kongresszusának legfontosabb megállapításaira és ajánlásaira épül.

Az esemény összehozza a tagállamokat, beleértve a feltörekvő tudósokat, az állami és a magánszektor érintettjeit, az UNESCO tudományos hálózatait és tanszékeit, valamint a hallgatókat.

A rendezvény legfőbb célja az UNESCO „A nemek közötti szakadék felszámolása a tudományban” című cselekvési javaslatának (Call for Action) bemutatása, amely ajánlásokat fogalmaz meg a tudományban tapasztalható nemi alapú egyenlőtlenségek kiváltó okainak kezelésére, valamint azoknak a legjobb gyakorlatoknak a megvitatása, amelyek a cselekvési javaslat gyakorlatba történő átültetésére irányulnak.

A fórum hibrid formában valósul meg, így az UNESCO székházában történő személyes jelenlét mellett lehetőség nyílik az online formában történő csatlakozásra is. A regisztrációval kapcsolatos információk itt érhetőek el.

 

#WomenInScience

 

További információk:

Az esemény programja

A központi esemény témájának háttere

A nők és lányok a tudományban nemzetközi nap honlapja

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.