2024-01-29 12:24:00

Nők és lányok a tudományban nemzetközi nap 2024.

Február 11-én ünneplik világszerte ezt a napot, melynek megvalósítása az UNESCO és a UN-Women feladata, együttműködve olyan intézményekkel és civil társadalmi partnerekkel, amelyek célja a nők és lányok tudományos szerepvállalásának előmozdítása.  

Ez a nap lehetőséget nyújt a nők és lányok tudományhoz való teljes és egyenlő hozzáférésének és a tudományban való részvételének ösztönzésére. A nemek közötti egyenlőség az UNESCO számára globális prioritás, mindemellett a fiatal lányok támogatása, oktatásuk és az, hogy képesek gondolataik meghallgattatására, a fejlődés és a béke mozgatórugói. Fontos kiemelni, hogy a tudománynak és a nemek közötti egyenlőségnek kéz a kézben kell fejlődnie ahhoz, hogy megoldást találjunk a világ legnagyobb kihívásaira.

 

Az idei év központi eseményét február 9-én tartja az UNESCO az AFNEUS-szal (L’Association Fédérative Nationale des Etudiant.e.s Universitaires Scientifiques) együttműködésben „Nemek közötti szakadék áthidalása a tudományban: A cselekvés felgyorsítása" címmel.

 

Az egésznapos rendezvény programja az UNESCO "A nők és lányok jövője a tudományban" című, 2023 júniusában tartott globális fórumának, valamint az AFNEUS 2022 februárjában „Nők a tudományban" témában tartott kongresszusának legfontosabb megállapításaira és ajánlásaira épül.

Az esemény összehozza a tagállamokat, beleértve a feltörekvő tudósokat, az állami és a magánszektor érintettjeit, az UNESCO tudományos hálózatait és tanszékeit, valamint a hallgatókat.

A rendezvény legfőbb célja az UNESCO „A nemek közötti szakadék felszámolása a tudományban” című cselekvési javaslatának (Call for Action) bemutatása, amely ajánlásokat fogalmaz meg a tudományban tapasztalható nemi alapú egyenlőtlenségek kiváltó okainak kezelésére, valamint azoknak a legjobb gyakorlatoknak a megvitatása, amelyek a cselekvési javaslat gyakorlatba történő átültetésére irányulnak.

A fórum hibrid formában valósul meg, így az UNESCO székházában történő személyes jelenlét mellett lehetőség nyílik az online formában történő csatlakozásra is. A regisztrációval kapcsolatos információk itt érhetőek el.

 

#WomenInScience

 

További információk:

Az esemény programja

A központi esemény témájának háttere

A nők és lányok a tudományban nemzetközi nap honlapja

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.