Nemzetközi workshop a Logika világnapján
2021-01-22 09:34:00

Nemzetközi workshop a Logika világnapján

2019. január 14-én matematika, filozófia, informatika, mérnöki tudományok, közgazdaságtan és kognitív tudományok területén tevékenykedő egyetemek, kutatóintézetek, alapítványok és egyesületek kezdeményezéseként ünnepelték meg világszerte az első logikai világnapot. Ezeknek a hálózatoknak a megléte és elkötelezettsége a világnap évi rendszerességgel történő megünneplésére jelentette az alapját az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében rendezett 40. ülésszakán hozott döntésének, mely szerint a tavalyi esztendőtől a szervezet a Filozófia és Humántudományok Nemzetközi Tanácsával (CIPSH) együttműködésben január 14-t a Logika világnapjává nyilvánítja. 

 

Hazai szervezésű nemzetközi workshop a logika világnapja alkalmából

 
A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Halmazelmélet, Logika és Topológia Osztálya, valamint az Eötvös Lorand Tudományegyetem Logikai Tanszéke 2021. január 14-én workshopot szervezett a világnap megünneplése alkalmából. A harmadik hazai szervezésű eseményt a COVID-19 világjárványra tekintettel online formában szervezték meg, amely lehetőséget teremtett arra, hogy az előadók és a részvevők a világ minden tájáról "érkezzenek". Az esemény nagy sikert aratott a logikával kapcsolatos kutatási területek széles skáláját érintő lenyűgöző beszélgetéseknek köszönhetően.
Az esemény programja, valamint a korábbi eseményekről szóló információk itt érhetőek el.

 

A logika világnapjáról általában

 

Az UNESCO 2019.évi döntésében arra bíztatja a tagállamokat, hogy  minden évben ünnepeljék meg a logika nemzetközi napját hazai rendezvények szervezésével az érintett kormányzati és nem-kormányzati, állami és magánintézmények úgymint iskolák, egyetemek, kutatóintézetek, filozófiai és tudományos egyesületek és egyéb testületek aktív részvételével. A logika mint a racionális és kritikai gondolkodást ösztönző tudományág, kiemelkedően fontos az emberi tudás, a tudomány és a technológia fejlődéséhez. A világnap megünneplése hozzájárulhat a béke, a párbeszéd és a kölcsönös megértés kultúrájának előmozdításához is, amely az oktatás és a tudomány fejlődésén alapul.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében egyebek mellett rávilágított a logika és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatra, melynek aktualitását a mesterséges intelligencia etikájáról szóló, előkészítés alatt álló első globális normatív eszköz jelenlegi kidolgozása adja.
„A mesterséges intelligencia, amelynek példa nélküli fejlődése technológiai, sőt antropológiai forradalmat jelent, maga is logikai gondolkodásra épül. A mesterséges intelligencia etikájáról szóló első globális normatív eszköz kidolgozásával az UNESCO vállalta, hogy megteremti az etikai kereteit ennek az innovatív logikai terméknek."

 

További információk a logika világnapjáról itt érhetőek el.

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.