Nemzetközi workshop a Logika világnapján
2021-01-22 09:34:00

Nemzetközi workshop a Logika világnapján

2019. január 14-én matematika, filozófia, informatika, mérnöki tudományok, közgazdaságtan és kognitív tudományok területén tevékenykedő egyetemek, kutatóintézetek, alapítványok és egyesületek kezdeményezéseként ünnepelték meg világszerte az első logikai világnapot. Ezeknek a hálózatoknak a megléte és elkötelezettsége a világnap évi rendszerességgel történő megünneplésére jelentette az alapját az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében rendezett 40. ülésszakán hozott döntésének, mely szerint a tavalyi esztendőtől a szervezet a Filozófia és Humántudományok Nemzetközi Tanácsával (CIPSH) együttműködésben január 14-t a Logika világnapjává nyilvánítja. 

 

Hazai szervezésű nemzetközi workshop a logika világnapja alkalmából

 
A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Halmazelmélet, Logika és Topológia Osztálya, valamint az Eötvös Lorand Tudományegyetem Logikai Tanszéke 2021. január 14-én workshopot szervezett a világnap megünneplése alkalmából. A harmadik hazai szervezésű eseményt a COVID-19 világjárványra tekintettel online formában szervezték meg, amely lehetőséget teremtett arra, hogy az előadók és a részvevők a világ minden tájáról "érkezzenek". Az esemény nagy sikert aratott a logikával kapcsolatos kutatási területek széles skáláját érintő lenyűgöző beszélgetéseknek köszönhetően.
Az esemény programja, valamint a korábbi eseményekről szóló információk itt érhetőek el.

 

A logika világnapjáról általában

 

Az UNESCO 2019.évi döntésében arra bíztatja a tagállamokat, hogy  minden évben ünnepeljék meg a logika nemzetközi napját hazai rendezvények szervezésével az érintett kormányzati és nem-kormányzati, állami és magánintézmények úgymint iskolák, egyetemek, kutatóintézetek, filozófiai és tudományos egyesületek és egyéb testületek aktív részvételével. A logika mint a racionális és kritikai gondolkodást ösztönző tudományág, kiemelkedően fontos az emberi tudás, a tudomány és a technológia fejlődéséhez. A világnap megünneplése hozzájárulhat a béke, a párbeszéd és a kölcsönös megértés kultúrájának előmozdításához is, amely az oktatás és a tudomány fejlődésén alapul.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében egyebek mellett rávilágított a logika és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatra, melynek aktualitását a mesterséges intelligencia etikájáról szóló, előkészítés alatt álló első globális normatív eszköz jelenlegi kidolgozása adja.
„A mesterséges intelligencia, amelynek példa nélküli fejlődése technológiai, sőt antropológiai forradalmat jelent, maga is logikai gondolkodásra épül. A mesterséges intelligencia etikájáról szóló első globális normatív eszköz kidolgozásával az UNESCO vállalta, hogy megteremti az etikai kereteit ennek az innovatív logikai terméknek."

 

További információk a logika világnapjáról itt érhetőek el.

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.