2023-03-08 08:09:00

Nemzetközi nőnap - március 8.

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.

„Ma, a nemzetközi nőnapon biztosítanunk kell, hogy a nők és a lányok részesüljenek a technológiai átalakulás adta lehetőségekből és mindenekelőtt biztosítanunk kell, hogy egyenrangú félként segíthessenek annak alakításában."
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a nemzetközi nőnap alkalmából
A világnapi üzenet teljes szövege angol nyelven itt érhető el.

 

Az idei nemzetközi nap a digitális alapú nemek közötti szakadéknak a növekvő gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségekre gyakorolt hatását vizsgálja. Az esemény a nők és lányok jogainak védelme fontosságára is felhívja a figyelmet a digitális terekben, valamint az online és az IKT-k által elősegített nemi alapú erőszak kezelésére. A március 8-i központi ENSZ-rendezvény ezt a témát járja körül.

Az UNESCO aktív szerepet vállal a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság 67. ülésszaka során, melyről további információk érhetőek el az UNESCO honlapján. Az ENSZ nemzetközi nőnappal kapcsolatos hivatalos weboldala itt érhető el.

 

A nemzetközi nap története röviden

 

1945-ben az Egyesült Nemzetek Alapokmánya lett az első nemzetközi megállapodás, amely megerősítette a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét. Az első hivatalos március 8-i nemzetközi nőnapot az 1975-ös nők nemzetközi éve keretében ünnepelte az ENSZ, majd két évvel később, 1977 decemberében a szervezet közgyűlése határozatot fogadott el a nők jogainak és a nemzetközi béke napjának kihirdetéséről.

A nemzetközi nőnap alkalom arra, hogy megünnepeljük a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének megerősítése felé tett előrelépéseket, ugyanakkor alkalmat ad arra is, hogy kritikusan mérlegeljük az eredményeket, és törekedjünk világszerte nagyobb lendületre a nemek közötti egyenlőségért. Ez egy olyan nap, amikor elismerjük a nők rendkívüli tetteit, és egységes erőként lépünk fel a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében világszerte.

https://www.unesco.org/en/days/women 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".