2023-03-08 08:09:00

Nemzetközi nőnap - március 8.

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.

„Ma, a nemzetközi nőnapon biztosítanunk kell, hogy a nők és a lányok részesüljenek a technológiai átalakulás adta lehetőségekből és mindenekelőtt biztosítanunk kell, hogy egyenrangú félként segíthessenek annak alakításában."
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a nemzetközi nőnap alkalmából
A világnapi üzenet teljes szövege angol nyelven itt érhető el.

 

Az idei nemzetközi nap a digitális alapú nemek közötti szakadéknak a növekvő gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségekre gyakorolt hatását vizsgálja. Az esemény a nők és lányok jogainak védelme fontosságára is felhívja a figyelmet a digitális terekben, valamint az online és az IKT-k által elősegített nemi alapú erőszak kezelésére. A március 8-i központi ENSZ-rendezvény ezt a témát járja körül.

Az UNESCO aktív szerepet vállal a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság 67. ülésszaka során, melyről további információk érhetőek el az UNESCO honlapján. Az ENSZ nemzetközi nőnappal kapcsolatos hivatalos weboldala itt érhető el.

 

A nemzetközi nap története röviden

 

1945-ben az Egyesült Nemzetek Alapokmánya lett az első nemzetközi megállapodás, amely megerősítette a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét. Az első hivatalos március 8-i nemzetközi nőnapot az 1975-ös nők nemzetközi éve keretében ünnepelte az ENSZ, majd két évvel később, 1977 decemberében a szervezet közgyűlése határozatot fogadott el a nők jogainak és a nemzetközi béke napjának kihirdetéséről.

A nemzetközi nőnap alkalom arra, hogy megünnepeljük a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének megerősítése felé tett előrelépéseket, ugyanakkor alkalmat ad arra is, hogy kritikusan mérlegeljük az eredményeket, és törekedjünk világszerte nagyobb lendületre a nemek közötti egyenlőségért. Ez egy olyan nap, amikor elismerjük a nők rendkívüli tetteit, és egységes erőként lépünk fel a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében világszerte.

https://www.unesco.org/en/days/women 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.