2024-03-01 12:13:00

Nemzetközi nőnap

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel. 

A diszkriminációtól és a megbélyegzéstől a nemi alapú erőszakig a nők a labdarúgásban sokrétű kihívásokkal néznek szembe. Fedezze fel a legjobb sportolónők és professzionális labdarúgó szövetségek első kézből származó tapasztalatait arról, ahogyan a sporton belüli strukturális egyenlőtlenségeket kezelik.

Az esemény célja, hogy feltárja mindazokat a globális kihívásokat és innovatív megközelítéseket, amelyek révén cselekedni lehet a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a labdarúgásban és azon keresztül.

A (személyes/online) részvétellel kapcsolatos további információk, valamint az esemény programja itt érhetőek el.

Az idei nemzetközi nap központi témája „Fektess be a nőkbe: gyorsítsd fel a fejlődést!" ("Invest in Women: Accelerate Progress")

 

Az idei esztendő témaválasztásának célja, hogy hangsúlyozza, sürgősen szükség van finanszírozásra a nemek közötti egyenlőség 2030-ig történő megvalósításához, különösen a sportban. Alapvető fontosságú a nők sportolásába való befektetés az esélyegyenlőség biztosítása, valamint a zaklatás és erőszak elleni védelmük érdekében.

 

Az UNESCO további nőnapi eseményeiről bővebb információ a https://www.unesco.org/en/days/women oldalon olvasható.

 

A nemzetközi nap története röviden

1945-ben az Egyesült Nemzetek Alapokmánya lett az első nemzetközi megállapodás, amely megerősítette a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét. Az első hivatalos március 8-i nemzetközi nőnapot az 1975-ös nők nemzetközi éve keretében ünnepelte az ENSZ, majd két évvel később, 1977 decemberében a szervezet közgyűlése határozatot fogadott el a nők jogainak és a nemzetközi béke napjának kihirdetéséről.

A nemzetközi nőnap alkalom arra, hogy megünnepeljük a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének megerősítése felé tett előrelépéseket, ugyanakkor alkalmat ad arra is, hogy kritikusan mérlegeljük az eredményeket, és törekedjünk világszerte nagyobb lendületre a nemek közötti egyenlőségért. Ez egy olyan nap, amikor elismerjük a nők rendkívüli tetteit, és egységes erőként lépünk fel a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében világszerte.

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".