2024-03-01 12:13:00

Nemzetközi nőnap

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel. 

A diszkriminációtól és a megbélyegzéstől a nemi alapú erőszakig a nők a labdarúgásban sokrétű kihívásokkal néznek szembe. Fedezze fel a legjobb sportolónők és professzionális labdarúgó szövetségek első kézből származó tapasztalatait arról, ahogyan a sporton belüli strukturális egyenlőtlenségeket kezelik.

Az esemény célja, hogy feltárja mindazokat a globális kihívásokat és innovatív megközelítéseket, amelyek révén cselekedni lehet a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a labdarúgásban és azon keresztül.

A (személyes/online) részvétellel kapcsolatos további információk, valamint az esemény programja itt érhetőek el.

Az idei nemzetközi nap központi témája „Fektess be a nőkbe: gyorsítsd fel a fejlődést!" ("Invest in Women: Accelerate Progress")

 

Az idei esztendő témaválasztásának célja, hogy hangsúlyozza, sürgősen szükség van finanszírozásra a nemek közötti egyenlőség 2030-ig történő megvalósításához, különösen a sportban. Alapvető fontosságú a nők sportolásába való befektetés az esélyegyenlőség biztosítása, valamint a zaklatás és erőszak elleni védelmük érdekében.

 

Az UNESCO további nőnapi eseményeiről bővebb információ a https://www.unesco.org/en/days/women oldalon olvasható.

 

A nemzetközi nap története röviden

1945-ben az Egyesült Nemzetek Alapokmánya lett az első nemzetközi megállapodás, amely megerősítette a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét. Az első hivatalos március 8-i nemzetközi nőnapot az 1975-ös nők nemzetközi éve keretében ünnepelte az ENSZ, majd két évvel később, 1977 decemberében a szervezet közgyűlése határozatot fogadott el a nők jogainak és a nemzetközi béke napjának kihirdetéséről.

A nemzetközi nőnap alkalom arra, hogy megünnepeljük a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének megerősítése felé tett előrelépéseket, ugyanakkor alkalmat ad arra is, hogy kritikusan mérlegeljük az eredményeket, és törekedjünk világszerte nagyobb lendületre a nemek közötti egyenlőségért. Ez egy olyan nap, amikor elismerjük a nők rendkívüli tetteit, és egységes erőként lépünk fel a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében világszerte.

 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).