2021-09-28 15:04:00

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni nap

Az idei a második év, hogy az UNESCO az iskolai erőszak és zaklatás, és ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napot rendez. Az idei, november 4-ére eső nap kiemelt témája: „A gyermekeket és fiatalokat érintő internetes zaklatás és az online erőszak más formái elleni küzdelem”. 

A világnap létrehozásáról egyhangúlag döntött az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán a részt vevő 193 tagállam  2019 novemberében, felismerve, hogy az iskolai erőszak minden formájában sérti a gyermekek és serdülők oktatáshoz, egészséghez és jólléthez való jogát. A döntés szerint minden év novemberének első csütörtökére esik a nemzetközi nap az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás ellen, mely idén november 4-e. A nap célja felhívni a világ figyelmét az online erőszak és az internetes zaklatás problémájára, annak következményeire és megszüntetésének szükségességére. 

A COVID-19 világjárványra adott reakcióként a gyermekek és fiatalok élete és oktatása világszerte egyre inkább az internetre költözött. Bár az online hozzáférés lehetőségeket biztosít kapcsolatteremtésre és tanulásra, ugyanakkor a gyermekeket és a fiatalokat az online erőszak kockázatának is egyre inkább kiteszi. 

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a járvány idején különböző régiókban is egyre nagyobb számban fordul elő az internetes zaklatás. Európában a COVID-19 pandémia előtt internetes zaklatásnak kitett gyermekek 44%-a számolt be arról, hogy ez a lezárások alatt növekedett. Míg online erőszak nem csak az iskola területén, az iskolák környékén, vagy az iskolába és onnan történő úton történhet, a formális oktatás kulcsszerepet kell játszania abban, hogy megfelelő tudást és készségeket biztosítson a gyermekek és a fiatalok számára az online erőszak azonosításához és ellene történő védekezéshez az internetes zaklatás különböző formái esetén, akár társak, akár felnőttek követik el azt. 

Az erőszaknak jelentős negatív hatása van a tanulmányi eredményekre, a mentális egészségre és általában az életminőségre is. Azok a gyerekek, akiket gyakran zaklatnak, bántalmaznak, majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel érzik magukat kívülállónak az iskolában, és több mint kétszer olyan eséllyel maradnak ki az iskolából, mint azok, akiket nem. Társaiknál rosszabb eredményeket érnek el, és a középiskola befejezése után is nagyobb eséllyel hagyják el a formális oktatást. 

Az idei nemzetközi nap eseményei és további információk elérhetők az UNESCO honlapján

 

 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.