2023-05-22 14:36:00

A művészeti nevelés nemzetközi hete 2023.

Az UNESCO  május negyedik hetében ünnepli a művészeti nevelés nemzetközi hetét, melynek célja felhívni a figyelmet a művészeti nevelés összekötő szerepére. 

A művészet, a maga teljes sokszínűségében, az egyén fejlődését szolgáló átfogó nevelés elengedhetetlen része, a művészeti oktatás által támogatott készségek, értékek és viselkedésmódok ma minden eddiginél fontosabbak. Ezek a kompetenciák - a kreativitás, az együttműködés és a problémamegoldás - fejlesztik a rugalmasságot, elősegítik a kulturális sokszínűség és a véleménynyilvánítás szabadsága megbecsülését és elősegítik az innovációt és a kritikus gondolkodást. A művészet felgyorsítja a társadalmi befogadást és a toleranciát multikulturális, összekapcsolt társadalmainkban. 

A művészet közelebb hoz minket egymáshoz. Egy festmény, egy műtárgy, egy ősi zenei darab rengeteget elmond a civilizációk történelméről és azokról a kötelékekről, amelyek összekapcsolják őket. Arra ösztönöz minket, hogy érezzünk és megértsük, mi az, ami összeköti az emberiséget a kultúrák és kifejezések sokféleségében, és ezzel hozzájárul a szebb, fenntartható jövőnkhöz.

 

Az UNESCO Általános Konferenciája 2011. évi 36. ülésszakának döntése (36/C 38.) értelmében nyilvánították május 4. hetét a művészeti nevelés nemzetközi hetének. 

 

A kulturális és művészeti nevelésre vonatkozó keretrendszer

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 2021-es 211 EX/39. döntése szerint az UNESCO jelenleg a kulturális és művészeti nevelésre vonatkozó keretrendszert készít elő, melyet az Egyesült Arab Emírségek által 2023 decemberében megrendezendő UNESCO Kulturális és Művészeti Oktatási Világkonferencián hagyhatnak jóvá a tagállamok. Ez a folyamat kulcsfontosságú lehetőség a kultúra és az oktatás kapcsolatát érintő globális konszenzus megerősítésére, és segítheti az egyének és társadalmak befogadó és holisztikus fejlődését szolgáló integrált politikák és intézkedések létrejöttét is. További információ a keretrendszer előkészítéséről itt érhető el: https://www.unesco.org/en/frameworkcultureartseducation

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.