2023-05-22 14:36:00

A művészeti nevelés nemzetközi hete 2023.

Az UNESCO  május negyedik hetében ünnepli a művészeti nevelés nemzetközi hetét, melynek célja felhívni a figyelmet a művészeti nevelés összekötő szerepére. 

A művészet, a maga teljes sokszínűségében, az egyén fejlődését szolgáló átfogó nevelés elengedhetetlen része, a művészeti oktatás által támogatott készségek, értékek és viselkedésmódok ma minden eddiginél fontosabbak. Ezek a kompetenciák - a kreativitás, az együttműködés és a problémamegoldás - fejlesztik a rugalmasságot, elősegítik a kulturális sokszínűség és a véleménynyilvánítás szabadsága megbecsülését és elősegítik az innovációt és a kritikus gondolkodást. A művészet felgyorsítja a társadalmi befogadást és a toleranciát multikulturális, összekapcsolt társadalmainkban. 

A művészet közelebb hoz minket egymáshoz. Egy festmény, egy műtárgy, egy ősi zenei darab rengeteget elmond a civilizációk történelméről és azokról a kötelékekről, amelyek összekapcsolják őket. Arra ösztönöz minket, hogy érezzünk és megértsük, mi az, ami összeköti az emberiséget a kultúrák és kifejezések sokféleségében, és ezzel hozzájárul a szebb, fenntartható jövőnkhöz.

 

Az UNESCO Általános Konferenciája 2011. évi 36. ülésszakának döntése (36/C 38.) értelmében nyilvánították május 4. hetét a művészeti nevelés nemzetközi hetének. 

 

A kulturális és művészeti nevelésre vonatkozó keretrendszer

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 2021-es 211 EX/39. döntése szerint az UNESCO jelenleg a kulturális és művészeti nevelésre vonatkozó keretrendszert készít elő, melyet az Egyesült Arab Emírségek által 2023 decemberében megrendezendő UNESCO Kulturális és Művészeti Oktatási Világkonferencián hagyhatnak jóvá a tagállamok. Ez a folyamat kulcsfontosságú lehetőség a kultúra és az oktatás kapcsolatát érintő globális konszenzus megerősítésére, és segítheti az egyének és társadalmak befogadó és holisztikus fejlődését szolgáló integrált politikák és intézkedések létrejöttét is. További információ a keretrendszer előkészítéséről itt érhető el: https://www.unesco.org/en/frameworkcultureartseducation

Hírek

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

26/05/2023

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

17/05/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).