2023-05-22 14:36:00

A művészeti nevelés nemzetközi hete 2023.

Az UNESCO  május negyedik hetében ünnepli a művészeti nevelés nemzetközi hetét, melynek célja felhívni a figyelmet a művészeti nevelés összekötő szerepére. 

A művészet, a maga teljes sokszínűségében, az egyén fejlődését szolgáló átfogó nevelés elengedhetetlen része, a művészeti oktatás által támogatott készségek, értékek és viselkedésmódok ma minden eddiginél fontosabbak. Ezek a kompetenciák - a kreativitás, az együttműködés és a problémamegoldás - fejlesztik a rugalmasságot, elősegítik a kulturális sokszínűség és a véleménynyilvánítás szabadsága megbecsülését és elősegítik az innovációt és a kritikus gondolkodást. A művészet felgyorsítja a társadalmi befogadást és a toleranciát multikulturális, összekapcsolt társadalmainkban. 

A művészet közelebb hoz minket egymáshoz. Egy festmény, egy műtárgy, egy ősi zenei darab rengeteget elmond a civilizációk történelméről és azokról a kötelékekről, amelyek összekapcsolják őket. Arra ösztönöz minket, hogy érezzünk és megértsük, mi az, ami összeköti az emberiséget a kultúrák és kifejezések sokféleségében, és ezzel hozzájárul a szebb, fenntartható jövőnkhöz.

 

Az UNESCO Általános Konferenciája 2011. évi 36. ülésszakának döntése (36/C 38.) értelmében nyilvánították május 4. hetét a művészeti nevelés nemzetközi hetének. 

 

A kulturális és művészeti nevelésre vonatkozó keretrendszer

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 2021-es 211 EX/39. döntése szerint az UNESCO jelenleg a kulturális és művészeti nevelésre vonatkozó keretrendszert készít elő, melyet az Egyesült Arab Emírségek által 2023 decemberében megrendezendő UNESCO Kulturális és Művészeti Oktatási Világkonferencián hagyhatnak jóvá a tagállamok. Ez a folyamat kulcsfontosságú lehetőség a kultúra és az oktatás kapcsolatát érintő globális konszenzus megerősítésére, és segítheti az egyének és társadalmak befogadó és holisztikus fejlődését szolgáló integrált politikák és intézkedések létrejöttét is. További információ a keretrendszer előkészítéséről itt érhető el: https://www.unesco.org/en/frameworkcultureartseducation

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.