Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért
2023-02-28 09:41:00

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben megünneplik világszerte március 4-én. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki innovációk egy rugalmasan ellenállóbb világért (Engineering innovations for a more resilient world).

Az UNESCO párizsi központja egy webináriumot szervez március 3-án a világnaphoz kapcsolódóan, melynek középpontjában az okos városok (Smart Cities) állnak. Az esemény programjában két vitaindító előadás és egy informatív prezentáció kap szerepet, melyeket a területen dolgozó szakértők részvételével megvalósuló panelbeszélgetés követ. Az esemény programja itt érhető el.

A webináriumhoz Zoom-linken keresztül lehet majd csatlakozni, melyhez egy előzetes regisztráció szükséges a https://www.unesco.org/en/articles/smart-cities-webinar-world-engineering-day-sustainable-development-2023?hub=66654 felületen keresztül. A program angol és francia nyelven lesz megtekinthető.

 

 

Háttérinformációk

 
A mérnöki tudományoknak mindig is alapvető szerepe volt a fejlődésben és az emberi jólétben. A világnap logója megjeleníti az ENSZ által elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok 17 színét, mely a világnap törekvéseinek elkötelezettségét szimbolizálja a célok megvalósítása iránt. A kép közepén lévő színek a vízre, az energiára, a fenntartható infrastruktúrára és az innovációra vonatkozó célokat jelzik, mivel ezek azok a területek, ahol a leginkább szükség van a mérnökökre. A mérnökképzés célja is központi jelentőségű, mivel a világnak több fenntarthatósági ismerettel rendelkező mérnökre van szüksége a fenntartható fejlődéshez. A világ szimbóluma is megjelenik a logóban, mellyel hangsúlyozni kívánják a jeles nap globális jellegét. A fogaskerekek pedig azt mutatják, hogy a mérnökök viszik előre a világot, valamint azt, hogy a tervezés elengedhetetlen a fenntartható fejlődéshez.
 

További információk a világnapról: https://www.unesco.org/en/days/engineering-sustainable-development 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.