Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért
2023-02-28 09:41:00

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben megünneplik világszerte március 4-én. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki innovációk egy rugalmasan ellenállóbb világért (Engineering innovations for a more resilient world).

Az UNESCO párizsi központja egy webináriumot szervez március 3-án a világnaphoz kapcsolódóan, melynek középpontjában az okos városok (Smart Cities) állnak. Az esemény programjában két vitaindító előadás és egy informatív prezentáció kap szerepet, melyeket a területen dolgozó szakértők részvételével megvalósuló panelbeszélgetés követ. Az esemény programja itt érhető el.

A webináriumhoz Zoom-linken keresztül lehet majd csatlakozni, melyhez egy előzetes regisztráció szükséges a https://www.unesco.org/en/articles/smart-cities-webinar-world-engineering-day-sustainable-development-2023?hub=66654 felületen keresztül. A program angol és francia nyelven lesz megtekinthető.

 

 

Háttérinformációk

 
A mérnöki tudományoknak mindig is alapvető szerepe volt a fejlődésben és az emberi jólétben. A világnap logója megjeleníti az ENSZ által elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok 17 színét, mely a világnap törekvéseinek elkötelezettségét szimbolizálja a célok megvalósítása iránt. A kép közepén lévő színek a vízre, az energiára, a fenntartható infrastruktúrára és az innovációra vonatkozó célokat jelzik, mivel ezek azok a területek, ahol a leginkább szükség van a mérnökökre. A mérnökképzés célja is központi jelentőségű, mivel a világnak több fenntarthatósági ismerettel rendelkező mérnökre van szüksége a fenntartható fejlődéshez. A világ szimbóluma is megjelenik a logóban, mellyel hangsúlyozni kívánják a jeles nap globális jellegét. A fogaskerekek pedig azt mutatják, hogy a mérnökök viszik előre a világot, valamint azt, hogy a tervezés elengedhetetlen a fenntartható fejlődéshez.
 

További információk a világnapról: https://www.unesco.org/en/days/engineering-sustainable-development 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.