2019-11-11 15:49:00

Meghívó a Magyar Filozófiai Társaság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös rendezvényére a filozófia világnapja alkalmából

Időpont: 2019. november 22. (péntek) 16:00 óra

Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

Az UNESCO által 2002 óta minden év november harmadik csütörtökén ünnepelt világnapot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság a Magyar Filozófiai Társasággal közösen - a Társaság díjátadó eseményével egybekötve - ünnepli meg.

 

Program

 

Rövid köszöntő, megnyitó (Boros Gábor)

Zenei üdvözlet: Ajtai Péter nagybőgő improvizációja (https://www.jazzma.hu/lexikon/magyar-jazz-abc/ajtai-peter/)

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság nevében Dr. Soós Gábor főtitkár köszöntője

Két filozófiai civil szervezet rövid bemutatkozása:

Filozófiai Kollégium (Takács Ádám)

Pliage és Pliage könyvek (Pörczi Zsuzsanna)

Komorjai László, az MFT 2018. évi nívódíjasa előadása: „A filozófia mint sorsesemény - Tengelyi László filozófiájáról" 

Rövid szünet

Ajtai Péter improvizációja Schuller András szerzeménye alapján, melynek motívuma Schelling Szabadságtanulmányának egyik részlete: Den Grund über die Ursache zu erheben.

A 2019. évi Cogito-díj átadása és a Cogito-könyvek bemutatása (Zvolenszky Zsófia és a díj kuratóriumának tagjai), a Cogito társdíjának, a Fontanus Alapítvány Invenio-díjának átadása

A Magyar Filozófiai Társaság 2019. évi Életmű-díjainak átadása: Ludassy Mária életművét Radnóti Sándor, Vető Miklós életművét Gyenge Zoltán méltatja, majd a kitüntetettek röviden válaszolnak. 

A Magyar Filozófiai Társaság 2019. évi Munkácsy Gyula-díjának átadása: Áron László munkásságát Kerner Anna méltatja; a Munkácsy-család különdíjának átadása, majd a kitüntetett röviden válaszol.

A Magyar Filozófiai Társaság 2019. évi Nívódíjának átadása: Lengyel Zsuzsanna Mariann Hermeneutika és kritikai filozófia című könyvét Olay Csaba méltatja, majd a kitüntetett röviden válaszol

Zárszó, Ajtai Péter záró improvizációja

Állófogadás   

 

Az elmúlt évek filozófia világnapja alkalmából megtartott eseményei az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság társzervezésében
2017. november 23. A Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság "A fejlődéstől a fenntarthatóságig" címmel szervezett konferenciát a filozófia világnapja alkalmából a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében.
2016. november 24. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság a Kossuth Klubbal együttműködésben szervezett közös rendezvényt „Cogito-est III. – A szabadság megértő határai – Filozófia a mindennapokban /Téma: Megértés/ címmel. 
2014 novemberében is az Új Akropolisz országos rendezvénnyel ünnepelte A filozófia világnapját az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben. A sokszínű programsorozat előadásokkal, beszélgetésekkel, művészeti blokkokkal és önismereti gyakorlatokkal hozta közelebb az emberekhez a mindennapi, életrevaló filozófiát.

 

Hírek

Tehetséggondozás Kodály szellemében

15/12/2021

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok  Regiszterébe 2016. decemberében bejegyzésre került A népzenei örökség Kodály koncepció szerinti megőrzése címmel.

Az 5 éves évforduló tiszteletére a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület  "Tehetséggondozás Kodály szellemében  – nemzeti örökségünk, a kodályi zenepedagógia" címmel rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagot készített.

Ajánlást fogadott el az UNESCO a nyílt tudományról

2/12/2021

Idén novemberben az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadtak egy ajánlást a nyílt tudománnyal kapcsolatos kérdések nemzetközi kereteiről. A tudomány átláthatóbbá és hozzáférhetőbbé tételével az UNESCO által elfogadott nyílt tudományról szóló ajánlás igazságosabbá és befogadóbbá teszi a tudományt.

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

29/11/2021

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A most elfogadott történelmi jelentőségű szöveg meghatározza azokat a közös értékeket és elveket, amelyek az MI egészséges fejlődésének biztosításához szükséges jogi infrastruktúra kiépítését vezérlik.