2019-11-11 15:49:00

Meghívó a Magyar Filozófiai Társaság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös rendezvényére a filozófia világnapja alkalmából

Időpont: 2019. november 22. (péntek) 16:00 óra

Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

Az UNESCO által 2002 óta minden év november harmadik csütörtökén ünnepelt világnapot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság a Magyar Filozófiai Társasággal közösen - a Társaság díjátadó eseményével egybekötve - ünnepli meg.

 

Program

 

Rövid köszöntő, megnyitó (Boros Gábor)

Zenei üdvözlet: Ajtai Péter nagybőgő improvizációja (https://www.jazzma.hu/lexikon/magyar-jazz-abc/ajtai-peter/)

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság nevében Dr. Soós Gábor főtitkár köszöntője

Két filozófiai civil szervezet rövid bemutatkozása:

Filozófiai Kollégium (Takács Ádám)

Pliage és Pliage könyvek (Pörczi Zsuzsanna)

Komorjai László, az MFT 2018. évi nívódíjasa előadása: „A filozófia mint sorsesemény - Tengelyi László filozófiájáról" 

Rövid szünet

Ajtai Péter improvizációja Schuller András szerzeménye alapján, melynek motívuma Schelling Szabadságtanulmányának egyik részlete: Den Grund über die Ursache zu erheben.

A 2019. évi Cogito-díj átadása és a Cogito-könyvek bemutatása (Zvolenszky Zsófia és a díj kuratóriumának tagjai), a Cogito társdíjának, a Fontanus Alapítvány Invenio-díjának átadása

A Magyar Filozófiai Társaság 2019. évi Életmű-díjainak átadása: Ludassy Mária életművét Radnóti Sándor, Vető Miklós életművét Gyenge Zoltán méltatja, majd a kitüntetettek röviden válaszolnak. 

A Magyar Filozófiai Társaság 2019. évi Munkácsy Gyula-díjának átadása: Áron László munkásságát Kerner Anna méltatja; a Munkácsy-család különdíjának átadása, majd a kitüntetett röviden válaszol.

A Magyar Filozófiai Társaság 2019. évi Nívódíjának átadása: Lengyel Zsuzsanna Mariann Hermeneutika és kritikai filozófia című könyvét Olay Csaba méltatja, majd a kitüntetett röviden válaszol

Zárszó, Ajtai Péter záró improvizációja

Állófogadás   

 

Az elmúlt évek filozófia világnapja alkalmából megtartott eseményei az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság társzervezésében
2017. november 23. A Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság "A fejlődéstől a fenntarthatóságig" címmel szervezett konferenciát a filozófia világnapja alkalmából a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében.
2016. november 24. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság a Kossuth Klubbal együttműködésben szervezett közös rendezvényt „Cogito-est III. – A szabadság megértő határai – Filozófia a mindennapokban /Téma: Megértés/ címmel. 
2014 novemberében is az Új Akropolisz országos rendezvénnyel ünnepelte A filozófia világnapját az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben. A sokszínű programsorozat előadásokkal, beszélgetésekkel, művészeti blokkokkal és önismereti gyakorlatokkal hozta közelebb az emberekhez a mindennapi, életrevaló filozófiát.

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.