Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja
2020-05-22 10:26:00

Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „A megoldásaink a természetben vannak.” 

A nemzetközi nap alkalmából közzétett világnapi üzenetében Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója kiemelte,hogy:

„Minden év május végén-június elején az UNESCO három olyan nagyobb nemzetközi napot ünnepel, amelyek fontos lehetőséget kínálnak a klímaváltozás három alappillérének – a biodiverzitás, a környezetvédelem és az óceánok – együttes figyelembevételére.  Ebben az esztendőben, amikor a világ sok héten keresztül egy példátlan világjárvánnyal küzd, ezek a napok alkalmat adnak arra, hogy mégegyszer emlékeztessenek minket: csak átfogó és ambiciózus megközelítéssel tudunk ökológiailag fenntarthatóbb jövőt építeni. E három pillér közül kétségkívül a biológiai sokféleség az, amelyikről a legtöbbet beszéltek az elmúlt hetek széleskörű bezártsága idején. A privátszférába történő visszaszorulás, valamint a nyilvános helyek kiürülése átmenetileg kevésbé láthatóvá tette az emberek és más fajok közötti térmegosztást."

A főigazgatói üzenet teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Az UNESCO Ember és bioszféra program keretében a nemzetközi nap alkalmából előre rögzített szakértői panelbeszélgetéseket tesz közzé a szervezet a biodiverzitás és a COVID-19 világjárvány kapcsán felmerülő kérdésekről, kihívásokról.

A panelbeszélgetések videói az UNESCO tematikus aloldalán érhetőek el.
 
A nemzetközi naphoz kapcsolódóan a Le Figaro exkluzív interjút készített Audrey Azoulay főigazgató asszonnyal és Jane Goodall primatológussal. A beszélgetés egyik fontos üzenete, hogy a kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben sem szabad megfeledkeznünk bolygónk növény- és állatvilágának védelméről.
 
Jane Goodall primatológus és Audrey Azoulay UNESCO-főigazgató Forrás: https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis 
 
Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a https://en.unesco.org/news/goodall-and-azoulay-attacks-nature-are-contributing-health-crisis linken.

További információk: https://en.unesco.org/commemorations/biodiversityday 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".