2023-11-22 10:22:00

Magyar tag megválasztása UNESCO-IBE Tanácsába

Az UNESCO 2023. november 7-22. között tartott Közgyűlésének 42. ülésszakán Czippán Katalin oktatási szakértő személyében magyar tagot is beválasztottak az UNESCO-IBE, az UNESCO Nemzetközi Oktatási Irodája Tanácsába.  

Az UNESCO-IBE irányító testülete a Tanács, amely a tagállamok hat képviselőjéből áll, akiket az UNESCO Közgyűlése (Általános Konferenciája) négy évre választ meg, és további hat tagot az UNESCO főigazgatója jelöl ki. A tanács feladata egyrészt az IBE program- és költségvetési tervezetének jóváhagyása minden kétéves időszakra a Közgyűlés elé terjesztés céljából, másrészt az oktatási szektor stratégiájával és programjaival összhangban álló és egymást kiegészítő tevékenységek biztosítása. 

A Tanács évente legalább egyszer ülésezik. Rendkívüli ülést tarthat, ha az UNESCO főigazgatója beleegyezik, vagy ha tagjai többsége kéri. A Tanács soron következő, 73. ülésére 2023. december 18-19-én kerül sor Genfben.

További információ: 

https://www.ibe.unesco.org/en/about-us/unesco-ibe-council 

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.