2023-11-22 10:22:00

Magyar tag megválasztása UNESCO-IBE Tanácsába

Az UNESCO 2023. november 7-22. között tartott Közgyűlésének 42. ülésszakán Czippán Katalin oktatási szakértő személyében magyar tagot is beválasztottak az UNESCO-IBE, az UNESCO Nemzetközi Oktatási Irodája Tanácsába.  

Az UNESCO-IBE irányító testülete a Tanács, amely a tagállamok hat képviselőjéből áll, akiket az UNESCO Közgyűlése (Általános Konferenciája) négy évre választ meg, és további hat tagot az UNESCO főigazgatója jelöl ki. A tanács feladata egyrészt az IBE program- és költségvetési tervezetének jóváhagyása minden kétéves időszakra a Közgyűlés elé terjesztés céljából, másrészt az oktatási szektor stratégiájával és programjaival összhangban álló és egymást kiegészítő tevékenységek biztosítása. 

A Tanács évente legalább egyszer ülésezik. Rendkívüli ülést tarthat, ha az UNESCO főigazgatója beleegyezik, vagy ha tagjai többsége kéri. A Tanács soron következő, 73. ülésére 2023. december 18-19-én kerül sor Genfben.

További információ: 

https://www.ibe.unesco.org/en/about-us/unesco-ibe-council 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.