2021-09-21 14:38:00

Magyar siker az UNESCO alaptudományi testületében

Az UNESCO főigazgatójának döntése értelmében Szathmáry Eörs elméleti biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének tagja, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának kutatóprofesszora bekerült az UNESCO Nemzetközi Alaptudományok Programjának tudományos testületébe. Mandátuma három évre szól.

                                                                   Fotó: Szathmáry Eörs
 
Szathmáry Eörs elméleti biológus az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban dolgozik, s az ELTE biológia professzora. Társszerzője John Maynard Smith-szel közösen a The Major Transitions in Evolution című könyvnek, mely folyamatosan hozzájárul az evolúcióbiológia fejlődéséhez. Fő érdeklődési területe az elméleti evolúcióbiológia, melyben az evolúció fő lépéseinek közös elveire összpontosít, mint például az élet eredete, a sejtek megjelenése, az állattársadalmak eredete, az emberi nyelv megjelenése, valamint a tanulás és evolúció közös alapelvei. 8 évig volt az ERC Advanced és Synergy Grant bizottságok tagja. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének tagja és a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke. Szathmáry a Norvég Akadémia, az Academia Europaea és az EMBO tagja. Megkapta az Új Európa Felsőoktatási és Kutatási Díjat (1996), a Magyar Akadémia díját (1999) és a Széchenyi -díjat (2017).

 

Az UNESCO Nemzetközi Alaptudományok Programja (International Basic Science Programme) 2005-ös létrejötte óta az egyetlen olyan nemzetközi fórum az ENSZ-en belül, amely ajánlásokat fogalmaz meg a szervezet tagállamainak és főigazgatójának az alaptudományok globális helyzetéről. A program az alaptudományok négy tudományterületével – úgymint biológia, kémia, fizika és matematika – és az azok kutatásában és oktatásában rejlő kapacitásépítési lehetőségekkel foglalkozik. Célja a kormányközi együttműködések előmozdítása az alaptudományokra és a tudományos oktatásra vonatkozó nemzeti kapacitások megerősítése révén.

A program tudományos testületének (Scientific Board) tagjai a világ különböző részeiről származó, az alaptudományokban jártas szakértők, akiknek hároméves mandátuma egy alkalommal meghosszabbítható.  A testület és a program működésének jelentősége a COVID-19 világjárvány időszakában még jelentősebb, mint valaha, hiszen kiemelten fontos, hogy a döntéshozatal a bizonyítékokon alapuló tudományos ismeretekre alapozva történjen.

További cikkek a témában:

https://mta.hu/mta_hirei/magyar-akademikus-az-unesco-tudomanyos-tanacsaban-111604?fbclid=IwAR1AC57SrniJ8WXaz-UUsAT5Q41aUdwfnM46G79jP8AeVdpfg8EltbjGl7M 

https://elkh.org/hirek/az-unesco-alapkutatasi-tudomanyos-tanacsa-tagjava-valasztotta-szathmary-eorsot-az-ok-kutatoprofesszorat/

 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.