2021-09-21 14:38:00

Magyar siker az UNESCO alaptudományi testületében

Az UNESCO főigazgatójának döntése értelmében Szathmáry Eörs elméleti biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének tagja, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának kutatóprofesszora bekerült az UNESCO Nemzetközi Alaptudományok Programjának tudományos testületébe. Mandátuma három évre szól.

                                                                   Fotó: Szathmáry Eörs
 
Szathmáry Eörs elméleti biológus az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban dolgozik, s az ELTE biológia professzora. Társszerzője John Maynard Smith-szel közösen a The Major Transitions in Evolution című könyvnek, mely folyamatosan hozzájárul az evolúcióbiológia fejlődéséhez. Fő érdeklődési területe az elméleti evolúcióbiológia, melyben az evolúció fő lépéseinek közös elveire összpontosít, mint például az élet eredete, a sejtek megjelenése, az állattársadalmak eredete, az emberi nyelv megjelenése, valamint a tanulás és evolúció közös alapelvei. 8 évig volt az ERC Advanced és Synergy Grant bizottságok tagja. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének tagja és a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke. Szathmáry a Norvég Akadémia, az Academia Europaea és az EMBO tagja. Megkapta az Új Európa Felsőoktatási és Kutatási Díjat (1996), a Magyar Akadémia díját (1999) és a Széchenyi -díjat (2017).

 

Az UNESCO Nemzetközi Alaptudományok Programja (International Basic Science Programme) 2005-ös létrejötte óta az egyetlen olyan nemzetközi fórum az ENSZ-en belül, amely ajánlásokat fogalmaz meg a szervezet tagállamainak és főigazgatójának az alaptudományok globális helyzetéről. A program az alaptudományok négy tudományterületével – úgymint biológia, kémia, fizika és matematika – és az azok kutatásában és oktatásában rejlő kapacitásépítési lehetőségekkel foglalkozik. Célja a kormányközi együttműködések előmozdítása az alaptudományokra és a tudományos oktatásra vonatkozó nemzeti kapacitások megerősítése révén.

A program tudományos testületének (Scientific Board) tagjai a világ különböző részeiről származó, az alaptudományokban jártas szakértők, akiknek hároméves mandátuma egy alkalommal meghosszabbítható.  A testület és a program működésének jelentősége a COVID-19 világjárvány időszakában még jelentősebb, mint valaha, hiszen kiemelten fontos, hogy a döntéshozatal a bizonyítékokon alapuló tudományos ismeretekre alapozva történjen.

További cikkek a témában:

https://mta.hu/mta_hirei/magyar-akademikus-az-unesco-tudomanyos-tanacsaban-111604?fbclid=IwAR1AC57SrniJ8WXaz-UUsAT5Q41aUdwfnM46G79jP8AeVdpfg8EltbjGl7M 

https://elkh.org/hirek/az-unesco-alapkutatasi-tudomanyos-tanacsa-tagjava-valasztotta-szathmary-eorsot-az-ok-kutatoprofesszorat/

 

Hírek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

22/11/2021

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Megjelent az UNESCO Tudományos jelentése

Megjelent az UNESCO Tudományos jelentése

12/11/2021

Az UNESCO tudományos jelentései (UNESCO Science Report) világszerte figyelemmel kísérik a tudományirányításban megfigyelhető tendenciákat annak érdekében, hogy a szervezet azonosítani tudja, melyik fejlődési utat követik az országok. A nemrég kiadott hetedik jelentés (The race against time for smarter development) azt vizsgálja, hogyan használják az országok a tudományt egy digitálisan és ökológiailag intelligens jövő megvalósításáért.