2024-10-11 11:53:00

Lányok nemzetközi napja 2024.

Október 11-én tartják a lányok nemzetközi napját, melynek célja elismerni a lányok jogait és azokat az egyedülálló kihívásokat, amelyekkel a lányok világszerte szembesülnek.

Az ENSZ Közgyűlése 2011. december 19-én fogadta el 66/170. számú határozatát, amely október 11-ét a lánygyermekek világnapjává nyilvánította. 
 
Az idei év kiemelt témája, a „Lányok jövőképe”, melynek célja, hogy erősítse a lányokat, felerősítse a hangjukat, és támogassa őket olyan saját stratégiák és irányelvek kialakításában, amelyek mindannyiunk számára jobb jövőt biztosítanak.

 

Az UNESCO lányok és nők oktatásáért létrehozott díjának ünnepsége 2024. 

Időpont: október 16. 18:30

A lányok nemzetközi napja megünneplése részeként az UNESCO  székházában rendezett ünnepségen adják át az UNESCO lányok és nők oktatásáért létrehozott idei díjait. 

Az eseményt  online angol, francia, spanyol és kínai nyelven közvetítik. 

További információk: 

https://www.unesco.org/en/days/girl-child

https://www.unesco.org/en/prizes/girls-womens-education?hub=66727

 

 

 

 

Hírek

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

2024. október 4.

Az UNESCO Közgyűlésének 41. ülésszakán született döntés értelmében 2022-től október 6-án ünnepeljük világszerte a földtudományi sokféleség nemzetközi napját. A nemzetközi nap idei központi témája: „Őrizni a múltat, fenntartani a jövőt” (‘Conserving The Past – Sustaining The Future’).  A párizsi központ hivatalos világnapi eseményét október 7-én 14:30 órától tartják hibrid formában.

A „Paktum a jövőért” elfogadása: történelmi lépés a kulturális szektorért

A „Paktum a jövőért” elfogadása: történelmi lépés a kulturális szektorért

2024. október 1.

2024. szeptember 22-én az Egyesült Nemzetek Közgyűlése elfogadta a „Paktum a jövőért” dokumentumot, elismerve ezzel a kultúra fontos szerepét a Fenntartható Fejlődési Célok elérésében. 

Az UNESCO folyamatos többoldalú erőfeszítéseinek és kampányainak - nevezetesen az UNESCO 2022-es mexikói MONDIACULT konferenciája, a G20 és a G7-ek - eredménye a kultúra ezen történelmi elismerése, mely szerves része a mindenki számára méltányosabb jövő előmozdításának.