2021-10-01 13:20:00

Lányok nemzetközi napja 2021.

Október 11-én tartják a lányok nemzetközi napját, ennek alkalmából az UNESCO két online eseményt tart 2021. október 11-én és 15-én. A nemzetközi programokon történő részvétel nyitott, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

 

 

Digitális generáció. A mi generációnk: tanulás a COVID-19 korában

Időpont: október 11. 13:30–15:30

Az esemény célja tudatosítani azokat a mélyreható átalakulásokat, melyek a tanulás folyamatosságáért a COVID-19 világjárvány idején a csúcstechnológiai lehetőségek felé fordulással történtek. Megvitatják, mit jelent ez a lányok számára, akik a nemek közötti digitális szakadék miatt nagyobb valószínűséggel maradhatnak ki értékes tanulási lehetőségekből.

Regisztrálni ITT lehetséges. Az eseményt online angol, francia és spanyol nyelven közvetítik. 

 

Az UNESCO 2021-es lányok és nők oktatásáért létrehozott díjának ünnepsége 

Időpont: október 15. 10:00-11:15
A díjátadó ünnepségen kívül az eseményen indítják útjára az UNESCO és a Pekingi Egyetem által támogatott új projektet, valamint egy panelbeszélgetésre is sor kerül az afrikai díjazottakkal a lányok oktatásának, egészségének, védelmének és jogainak előmozdításáról a COVID-19 világjárvány kapcsán történt iskolabezárások idején. 
 
Regisztrálni ITT lehetséges. Az eseményt online angol, francia, spanyol és kínai nyelven közvetítik. 
 
További információk a lányok nemzetközi napjáról az ENSZ honlapján érhetők el. 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.