2023-03-13 09:30:00

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Az elmúlt évtizedekben megszokott világrend a szemünk előtt alakul át, az Egyesült Államok által dominált nemzetközi rendszer helyett valami új van kialakulóban. A változások fő oka Kína felemelkedése: a távol-keleti szuperhatalom, amely történelme nagy részében a világ legfejlettebb és leggazdagabb birodalma volt, kétszáz éves kitérő után kezdi visszanyerni eredeti pozícióját. Mindez rendkívül sok feszültséggel és konfliktussal jár. Mi Kína célja? Miként reagál a külvilág Kína megerősödésére? Lesz-e új hidegháború? Milyen lesz az új világrend, s mi lesz benne Kína szerepe? A március 21-i eseményen ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

Ladányi László (1914-1990) jezsuita Kína-szakértőre három évtizeden át mint elsődleges, megbízható, naprakész hírforrásra figyelt a Kína iránt érdeklődő világ. A China News Analysis heti összefoglaló és A kínai kommunista párt és a marxizmus 1921-1985: Egy önarckép (London 1988) című 600 oldalas kiadvány máig fontos forrás. Az előadássorozat Ladányi László munkássága előtt tiszteleg.

Az esemény részletes programja itt érhető el. 

 

Az előadássorozat korábbi eseményei

A előadássorozatot 2018-ban indította útjára Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója. Az első két Ladányi Lectures témája a kínai üzleti politika jezsuita szemmel, valamint a katolikus társadalmi tanítás és a mai Kína volt. A harmadik előadás 2023. szeptember 23-án valósult meg Ladányi utáni Kína – Kína a 21. században címmel.

 

 

 

 

 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.