Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen
2022-08-10 07:47:00

Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk júliusi fordulója a szárazság és az elsivatagosodás elleni harc nemzetközi napjához (június 17.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István készítette Életben maradni címmel.

Az augusztusi forduló témáját a közelgő Víz világhete (augusztus 23. - szeptember 1.) adja, melyről írásunkban bővebb információk olvashatóak.

A szárazság és az elsivatagosodás elleni harc nemzetközi napja arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az elsivatagosodás és a szárazság egy globális mértékben jelentkező probléma, mivel azok a világ valamennyi régióját érintik és a nemzetközi közösség együttes fellépésére van szükség, különösen Afrikában.

 

A Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk júliusi fordulójának második helyezettje Herendy Adrienn Száraz tónak nedves partján című fényképe, mely a Bükki Nemzeti Park területén készült.
 
 
A nemzetközi nap idei témája a „Törjünk ki együtt a szárazságból!" volt, amely jelmondat azt kívánja előtérbe helyezni, hogy korai cselekvésre van szükség az emberiség és a bolygó ökoszisztémáira gyakorolt katasztrofális következmények elkerülésre érdekében. 
 
 
A Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk világnaphoz kapcsolódó fordulójának harmadik helyezettje Gaál Zoltán Péter a Színjátszó szárazság című fotójával, amelyet a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban készített.
 
 
A fotópályázat augusztusi fordulója a közelgő Víz világhetéhez kapcsolódik. A pályázók 2022. augusztus 20-ig (23:59-ig) küldhetik be a témához kapcsolódó alkotásaikat. A pályázati feltételekről részletesebben a https://varazslatosmagyarorszag.hu/palyazat/718 oldalon olvashatnak.
 

A víz világhete

A világhét a globális vízügyi kérdések legfontosabb éves rendezvénye, amelyet 1991 óta a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet (Stockholm International Water Institute) szervez minden évben.
 
Az idei esztendőben augusztus 23. - szeptember 1. között megrendezett esemény legfontosabb programjait online is közvetítik. A 2022-es év központi témája: 
 
Látni a láthatatlant: A víz értéke
 
Az UNESCO Kormányközi Hidrológiai Programja számos esemény házigazdája a világhétre tervezett programsorozat keretein belül. A programsorozat részletes menetrendje a világhét központi honlapján olvasható.
 

 

 

 

 

 

Hírek

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

22/09/2022

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeljük világszerte a földtudományi sokféleség nemzetközi napját (október 6.) az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Az ünneplés részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervez 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

22/09/2022

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan világméretű oktatási projekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. A programsorozatot Magyarországon idén október 3-7. között rendezik meg.  A 2022-es év kiemelt témája a minőségi oktatás.

A víz világhete a VM és az UMNB fotópályázatán

A víz világhete a VM és az UMNB fotópályázatán

19/09/2022

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk augusztusi fordulója a víz világhetéhez (augusztus 23. - szeptember 1.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István küldte be Alföldi táj “sarki fénnyel” és “hegyekkel” címmel. A fénykép a Körös–Maros Nemzeti Parkban készült.

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

6/09/2022

1967 óta minden évben szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. A nemzetközi nap megünneplésének célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, mivel világszerte továbbra is legalább 771 millió fiatal és felnőtt nem rendelkezik alapvető írás-olvasási készségekkel.