Környezetvédelmi világnap (június 5.)
2024-06-05 08:41:00

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A 2024-es környezetvédelmi világnap, amelynek a Szaúd-Arábiai Királyság ad otthont, lehetőséget kínál arra, hogy reflektorfénybe kerüljenek a talaj helyreállítására, az elsivatagosodás megállítására és a szárazságtűrő képesség kialakítására irányuló megoldások. A kezdetektől, 1973 óta az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) koordinálja a jeles nap megvalósítását és minden évben arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet a kritikus környezeti problémákra az éghajlatváltozástól a vegyi szennyezésig. Évente emberek százmillióit mozgósítja, hogy tegyenek lépéseket a bolygó védelmében

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a világnap kapcsán megfogalmazta, hogy:

„Figyelnünk kell (...) a fiatalok, polgárok, egyesületek és tudósok felhívására, amelyek cselekvésre buzdítanak bennünket, és gyökeresen meg kell változtatni a természettel és a bolygóval való kapcsolatunkat. Ez a kollektív megoldáskeresés a környezetvédelmi világnap lényege."

 

Az idei világnap figyelemfelhívó kisfilmje:

 

A jeles nap alkalmából elérhetővé vált egy gyakorlati útmutató, melynek célja, hogy segítsen mindenkit bevonni az ökoszisztéma helyreállításába. Olyan fejezetekre tagolódik, mint például az élelmiszerrendszerek, az édesvízi ökoszisztémák, az emberi élőhelyek, például a városok és végül az emberek, beleértve a vállalkozásokat, a kormányokat és a mindennapi polgárokat.

További információk:

https://www.worldenvironmentday.global/

https://www.unesco.org/en/days/environment

 

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.