2021-07-20 17:02:00

Koppenhága a Világ Építészeti Fővárosa 2023-ban

Koppenhága városát az Építészek Nemzetközi Szövetsége (International Union of Architects - UIA) közgyűlésének ajánlása alapján az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay 2023-ra hivatalosan Világ Építészeti Fővárosának nevezte ki.

Ez a döntés összhangban áll az UNESCO és az UIA között 2018-ban létrejött partnerségi megállapodással, mely szerint az UNESCO az UIA Világkongresszusának fogadó városait az UNESCO az Világ Építészeti Fővárosává nevezi ki. „A riói Világ Építészeti Főváros kinevezés igazi sikert aratott, amely kihangsúlyozta a várostervezés fontos szerepét, különös tekintettel a világjárványra” mondta Audrey Azoulay, hozzátéve, hogy „Koppenhága építhet Rió eredményeire, tovább mutatva az utat, ahogy az építészet és a kultúra választ adhat napjaink kihívásaira, különösen a környezetvédelem területén". 

Az UNESCO és az UIA azért indította az Világ Építészeti Fővárosa kezdeményezést, hogy rávilágítson az építészet, a várostervezés és a kultúra kulcsszerepére a városi identitás és a fenntartható városfejlesztés alakításában. Háromévente a Világ Építészeti Fővárosának kijelölt város a kortárs várostervezési és építészeti kérdésekről folytatott párbeszédek vezető globális fórumává válik. 

 

További információ: https://en.unesco.org/news/copenhagen-named-unesco-uia-world-capital-architecture-2023

Hírek

Tehetséggondozás Kodály szellemében

15/12/2021

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok  Regiszterébe 2016. decemberében bejegyzésre került A népzenei örökség Kodály koncepció szerinti megőrzése címmel.

Az 5 éves évforduló tiszteletére a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület  "Tehetséggondozás Kodály szellemében  – nemzeti örökségünk, a kodályi zenepedagógia" címmel rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagot készített.

Ajánlást fogadott el az UNESCO a nyílt tudományról

2/12/2021

Idén novemberben az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadtak egy ajánlást a nyílt tudománnyal kapcsolatos kérdések nemzetközi kereteiről. A tudomány átláthatóbbá és hozzáférhetőbbé tételével az UNESCO által elfogadott nyílt tudományról szóló ajánlás igazságosabbá és befogadóbbá teszi a tudományt.

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

29/11/2021

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A most elfogadott történelmi jelentőségű szöveg meghatározza azokat a közös értékeket és elveket, amelyek az MI egészséges fejlődésének biztosításához szükséges jogi infrastruktúra kiépítését vezérlik.