2021-07-20 17:02:00

Koppenhága a Világ Építészeti Fővárosa 2023-ban

Koppenhága városát az Építészek Nemzetközi Szövetsége (International Union of Architects - UIA) közgyűlésének ajánlása alapján az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay 2023-ra hivatalosan Világ Építészeti Fővárosának nevezte ki.

Ez a döntés összhangban áll az UNESCO és az UIA között 2018-ban létrejött partnerségi megállapodással, mely szerint az UNESCO az UIA Világkongresszusának fogadó városait az UNESCO az Világ Építészeti Fővárosává nevezi ki. „A riói Világ Építészeti Főváros kinevezés igazi sikert aratott, amely kihangsúlyozta a várostervezés fontos szerepét, különös tekintettel a világjárványra” mondta Audrey Azoulay, hozzátéve, hogy „Koppenhága építhet Rió eredményeire, tovább mutatva az utat, ahogy az építészet és a kultúra választ adhat napjaink kihívásaira, különösen a környezetvédelem területén". 

Az UNESCO és az UIA azért indította az Világ Építészeti Fővárosa kezdeményezést, hogy rávilágítson az építészet, a várostervezés és a kultúra kulcsszerepére a városi identitás és a fenntartható városfejlesztés alakításában. Háromévente a Világ Építészeti Fővárosának kijelölt város a kortárs várostervezési és építészeti kérdésekről folytatott párbeszédek vezető globális fórumává válik. 

 

További információ: https://en.unesco.org/news/copenhagen-named-unesco-uia-world-capital-architecture-2023

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.