Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal
2021-02-15 11:41:00

Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal

A nők és lányok a tudományban nemzetközi nap alkalmából február 11-én a nemzetközi UNESCO-L'Oréal Nőkért és a Tudományért Program öt kiváló kutatónőt részesített elismerésben. A 23. kiírás díjazottjai ezúttal az asztrofizika, matematika, kémia és informatika tudományterületeit képviselik.

1998 óta a L'oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. Az elmúlt 23 esztendőben a program keretében 117 ország több, mint 3600 kutatónője részesült elismerésben. A díj szellemiségét tekintve a tudományos kiválóság megbecsülésén túl kiemelten fontos a fiatal kutatónők ösztönzése is tudományos karrierjük folytatására.
 

A 23. kiírás díjazottjai:

  • Catherine Ngila (kémia)
  • Kyoko Nozaki (kémia)
  • Shafi Goldwasser (számítástechnika)
  • Françoise Combes (asztrofizika)
  • Alicia Dickenstein (matematika)

A díjazottakról további információ itt érhető el.

Részlet az UNESCO áprilisban megjelenő 2021. évi Tudományos jelentéséből
 
A nemzetközi nap és az elismerések adományozása alkalmából az UNESCO publikált egy átfogó tanulmányt a nemek közötti egyenlőségről a tudományos kutatásban.
 
 

A kutatás rávilágít arra, hogy noha emelkedett a nők száma a tudományos kutatásokban, azonban továbbra is kisebbségben vannak a matematika, az informatika, a mérnöki tudományok és a mesterséges intelligencia területén. A  nők évente ugyanannyi tudományos cikket írnak, mint a férfiak, de esélyük a rangos folyóiratokban való megjelenésre sokkal alacsonyabb. Miközben a nők adják a kutatók 33 százalékát, átlagosan csak 12 százalék az arányuk a a nemzeti tudományos akadémiákban világszerte.

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.