Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal
2021-02-15 11:41:00

Kiváló kutatónőket díjazott az UNESCO és a L'oréal

A nők és lányok a tudományban nemzetközi nap alkalmából február 11-én a nemzetközi UNESCO-L'Oréal Nőkért és a Tudományért Program öt kiváló kutatónőt részesített elismerésben. A 23. kiírás díjazottjai ezúttal az asztrofizika, matematika, kémia és informatika tudományterületeit képviselik.

1998 óta a L'oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. Az elmúlt 23 esztendőben a program keretében 117 ország több, mint 3600 kutatónője részesült elismerésben. A díj szellemiségét tekintve a tudományos kiválóság megbecsülésén túl kiemelten fontos a fiatal kutatónők ösztönzése is tudományos karrierjük folytatására.
 

A 23. kiírás díjazottjai:

  • Catherine Ngila (kémia)
  • Kyoko Nozaki (kémia)
  • Shafi Goldwasser (számítástechnika)
  • Françoise Combes (asztrofizika)
  • Alicia Dickenstein (matematika)

A díjazottakról további információ itt érhető el.

Részlet az UNESCO áprilisban megjelenő 2021. évi Tudományos jelentéséből
 
A nemzetközi nap és az elismerések adományozása alkalmából az UNESCO publikált egy átfogó tanulmányt a nemek közötti egyenlőségről a tudományos kutatásban.
 
 

A kutatás rávilágít arra, hogy noha emelkedett a nők száma a tudományos kutatásokban, azonban továbbra is kisebbségben vannak a matematika, az informatika, a mérnöki tudományok és a mesterséges intelligencia területén. A  nők évente ugyanannyi tudományos cikket írnak, mint a férfiak, de esélyük a rangos folyóiratokban való megjelenésre sokkal alacsonyabb. Miközben a nők adják a kutatók 33 százalékát, átlagosan csak 12 százalék az arányuk a a nemzeti tudományos akadémiákban világszerte.

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.