Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária
2022-11-15 13:02:00

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.

Dr. Hugonnai Vilmáról (1847-1922) méltatlanul keveset tudunk, pedig szellemisége, céltudatos tevékenysége, a nőkért való felelősségvállalása a mai kihívások között is követendő példa. Örökérvényű üzenete rohamosan változó világunkban: bátor szerepvállalással, értékeinkhez visszanyúlva előremutató, hatékony megoldásokat tudjunk kínálni saját korunk és a jövő generációja számára egyaránt. Életútját jól összegzi személyes mottója is: „Az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka”.
Prof. Dr. Kopp Mária (1942-2012) a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd az ELTE klinikai pszichológia szakán szerzett diplomát. Később az orvostudomány kandidátusa és a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapító igazgatója volt, később egyetemi tanárként és kutatócsoport-vezetőként dolgozott Alma Materében. Nagyszabású életművét számos kitüntetéssel ismerték el, a legfontosabbak: a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, a Magyar Pszichiátriai Társaság Nyírő Gyula-díja, amellyel két alkalommal is kitüntették, Szent-Györgyi Albert-díj, Polgári Magyarországért Díj, Prima-díj, Magyar Örökség-díj, Stephanus-díj, illetve Budapest díszpolgárává választották. Életművének fókuszában a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezőinek kutatása, a családok helyzete, a női és férfi szerepek, a demográfiai és társadalmi folyamatok, a magyarok lelki és testi egészségének összefüggései álltak. Kopp Mária volt a Népesedési Kerekasztal életre hívója és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elindítója, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) névadója. Nevéhez mintegy 525 tudományos közlemény fűződik.

 

Program

 

  • 17.30 – 18.00 | Regisztráció, Hugonnai Vilma kiállítás megtekintése
  • 18.00 – 18.08 | Hugonnai Vilma film bemutatása
  • 18.08 – 18.10 | Film a Kopp Mária Emlékkonferenciáról
  • 18.10 – 18.45 | Köszöntő beszédek:
Dr. Vitályos Eszter – miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
Dr. Réthelyi Miklós – elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság
Batthyány-Schmidt Margit – elnök, Magyar Női Unió
Fűrész Tünde – elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)
Dr. Pallós Nikoletta – főigazgató, Batthyány Lajos Alapítvány
  • 18.45 – 19.30 | Kerekasztal-beszélgetés: Változó világ változatlan értékei – Két orvosnő: Hugonnai Vilma, Kopp Mária

Résztvevők:

Batthyány-Schmidt Margit – elnök, Magyar Női Unió Egyesület
Fűrész Tünde – elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS)
Dr. Réthelyi Miklós – elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság
Várfalvi Marianna – elnök, Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége
Skrabski Fruzsina – elnök, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Kopp Mária lánya

A program angol nyelvű tolmácsolása biztosított.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.