Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária
2022-11-15 13:02:00

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.

Dr. Hugonnai Vilmáról (1847-1922) méltatlanul keveset tudunk, pedig szellemisége, céltudatos tevékenysége, a nőkért való felelősségvállalása a mai kihívások között is követendő példa. Örökérvényű üzenete rohamosan változó világunkban: bátor szerepvállalással, értékeinkhez visszanyúlva előremutató, hatékony megoldásokat tudjunk kínálni saját korunk és a jövő generációja számára egyaránt. Életútját jól összegzi személyes mottója is: „Az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka”.
Prof. Dr. Kopp Mária (1942-2012) a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd az ELTE klinikai pszichológia szakán szerzett diplomát. Később az orvostudomány kandidátusa és a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapító igazgatója volt, később egyetemi tanárként és kutatócsoport-vezetőként dolgozott Alma Materében. Nagyszabású életművét számos kitüntetéssel ismerték el, a legfontosabbak: a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, a Magyar Pszichiátriai Társaság Nyírő Gyula-díja, amellyel két alkalommal is kitüntették, Szent-Györgyi Albert-díj, Polgári Magyarországért Díj, Prima-díj, Magyar Örökség-díj, Stephanus-díj, illetve Budapest díszpolgárává választották. Életművének fókuszában a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezőinek kutatása, a családok helyzete, a női és férfi szerepek, a demográfiai és társadalmi folyamatok, a magyarok lelki és testi egészségének összefüggései álltak. Kopp Mária volt a Népesedési Kerekasztal életre hívója és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elindítója, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) névadója. Nevéhez mintegy 525 tudományos közlemény fűződik.

 

Program

 

  • 17.30 – 18.00 | Regisztráció, Hugonnai Vilma kiállítás megtekintése
  • 18.00 – 18.08 | Hugonnai Vilma film bemutatása
  • 18.08 – 18.10 | Film a Kopp Mária Emlékkonferenciáról
  • 18.10 – 18.45 | Köszöntő beszédek:
Dr. Vitályos Eszter – miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
Dr. Réthelyi Miklós – elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság
Batthyány-Schmidt Margit – elnök, Magyar Női Unió
Fűrész Tünde – elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)
Dr. Pallós Nikoletta – főigazgató, Batthyány Lajos Alapítvány
  • 18.45 – 19.30 | Kerekasztal-beszélgetés: Változó világ változatlan értékei – Két orvosnő: Hugonnai Vilma, Kopp Mária

Résztvevők:

Batthyány-Schmidt Margit – elnök, Magyar Női Unió Egyesület
Fűrész Tünde – elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS)
Dr. Réthelyi Miklós – elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság
Várfalvi Marianna – elnök, Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége
Skrabski Fruzsina – elnök, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Kopp Mária lánya

A program angol nyelvű tolmácsolása biztosított.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.