Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária
2022-11-15 13:02:00

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.

Dr. Hugonnai Vilmáról (1847-1922) méltatlanul keveset tudunk, pedig szellemisége, céltudatos tevékenysége, a nőkért való felelősségvállalása a mai kihívások között is követendő példa. Örökérvényű üzenete rohamosan változó világunkban: bátor szerepvállalással, értékeinkhez visszanyúlva előremutató, hatékony megoldásokat tudjunk kínálni saját korunk és a jövő generációja számára egyaránt. Életútját jól összegzi személyes mottója is: „Az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka”.
Prof. Dr. Kopp Mária (1942-2012) a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd az ELTE klinikai pszichológia szakán szerzett diplomát. Később az orvostudomány kandidátusa és a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapító igazgatója volt, később egyetemi tanárként és kutatócsoport-vezetőként dolgozott Alma Materében. Nagyszabású életművét számos kitüntetéssel ismerték el, a legfontosabbak: a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, a Magyar Pszichiátriai Társaság Nyírő Gyula-díja, amellyel két alkalommal is kitüntették, Szent-Györgyi Albert-díj, Polgári Magyarországért Díj, Prima-díj, Magyar Örökség-díj, Stephanus-díj, illetve Budapest díszpolgárává választották. Életművének fókuszában a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezőinek kutatása, a családok helyzete, a női és férfi szerepek, a demográfiai és társadalmi folyamatok, a magyarok lelki és testi egészségének összefüggései álltak. Kopp Mária volt a Népesedési Kerekasztal életre hívója és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elindítója, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) névadója. Nevéhez mintegy 525 tudományos közlemény fűződik.

 

Program

 

  • 17.30 – 18.00 | Regisztráció, Hugonnai Vilma kiállítás megtekintése
  • 18.00 – 18.08 | Hugonnai Vilma film bemutatása
  • 18.08 – 18.10 | Film a Kopp Mária Emlékkonferenciáról
  • 18.10 – 18.45 | Köszöntő beszédek:
Dr. Vitályos Eszter – miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
Dr. Réthelyi Miklós – elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság
Batthyány-Schmidt Margit – elnök, Magyar Női Unió
Fűrész Tünde – elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)
Dr. Pallós Nikoletta – főigazgató, Batthyány Lajos Alapítvány
  • 18.45 – 19.30 | Kerekasztal-beszélgetés: Változó világ változatlan értékei – Két orvosnő: Hugonnai Vilma, Kopp Mária

Résztvevők:

Batthyány-Schmidt Margit – elnök, Magyar Női Unió Egyesület
Fűrész Tünde – elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS)
Dr. Réthelyi Miklós – elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság
Várfalvi Marianna – elnök, Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége
Skrabski Fruzsina – elnök, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Kopp Mária lánya

A program angol nyelvű tolmácsolása biztosított.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.