2022-09-06 08:18:00

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

1967 óta minden évben szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. A nemzetközi nap megünneplésének célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, mivel világszerte továbbra is legalább 771 millió fiatal és felnőtt nem rendelkezik alapvető írás-olvasási készségekkel.

A járvány után közel 24 millió tanuló soha nem tért vissza a formális oktatásba, ebből a becslések szerint 11 millióan lányok és fiatal nők. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon le, integrált megközelítéssel kell átalakítanunk és bővítenünk a meglévő tanulási tereket és lehetővé kell tennünk az írni-olvasni tudás elsajátítását az egész életen át tartó tanulás perspektívájában.

Az idei nemzetközi nap tematikája: „Az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása”. A nemzetközi nap központi témája megegyezik az UNESCO alfabetizációs díjainak idei témájával.

 

 

Az UNESCO által szervezett központi esemény egy hibrid formában megvalósuló 2022. szeptember 8-9-i nemzetközi konferencia lesz, melynek házigazdája az Elefántcsontparti Köztársaság. A kétnapos eseményről további információ az írni-olvasni tudás nemzetközi napjának honlapján érhető el.

 

 
Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának tagjai  a nemzetközi napot egy webináriummal ünneplik, melynek címe a nemzetközi nap és a központi UNESCO-s rendezvény témájához igazodva az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása. A világ különböző régióiból származó városok képviselői helyi jógyakorlatokat mutatnak be, egyúttal az érintett szereplők bevonásával megvitatják  az írni-olvasni tanulás tereinek megközelítését és feltárják, hogy hogyan lehet elérni a hátrányos helyzetű csoportokat. Mivel az emberiség több mint fele városi területeken él, a városok központi szerepet játszanak a cikk bevezető gondolataiban megfogalmazott célok elérésében.
Az eseményre a következő linken lehet regisztrálni: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_bjRymSUUQY2HR5hMYHlfpg.
 
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idén is megosztotta gondolatait a nemzetközi nap alkalmából. A főigazgatói üzenet angol nyelven itt érhető el.
 
 

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.