2022-09-06 08:18:00

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

1967 óta minden évben szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. A nemzetközi nap megünneplésének célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, mivel világszerte továbbra is legalább 771 millió fiatal és felnőtt nem rendelkezik alapvető írás-olvasási készségekkel.

A járvány után közel 24 millió tanuló soha nem tért vissza a formális oktatásba, ebből a becslések szerint 11 millióan lányok és fiatal nők. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon le, integrált megközelítéssel kell átalakítanunk és bővítenünk a meglévő tanulási tereket és lehetővé kell tennünk az írni-olvasni tudás elsajátítását az egész életen át tartó tanulás perspektívájában.

Az idei nemzetközi nap tematikája: „Az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása”. A nemzetközi nap központi témája megegyezik az UNESCO alfabetizációs díjainak idei témájával.

 

 

Az UNESCO által szervezett központi esemény egy hibrid formában megvalósuló 2022. szeptember 8-9-i nemzetközi konferencia lesz, melynek házigazdája az Elefántcsontparti Köztársaság. A kétnapos eseményről további információ az írni-olvasni tudás nemzetközi napjának honlapján érhető el.

 

 
Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának tagjai  a nemzetközi napot egy webináriummal ünneplik, melynek címe a nemzetközi nap és a központi UNESCO-s rendezvény témájához igazodva az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása. A világ különböző régióiból származó városok képviselői helyi jógyakorlatokat mutatnak be, egyúttal az érintett szereplők bevonásával megvitatják  az írni-olvasni tanulás tereinek megközelítését és feltárják, hogy hogyan lehet elérni a hátrányos helyzetű csoportokat. Mivel az emberiség több mint fele városi területeken él, a városok központi szerepet játszanak a cikk bevezető gondolataiban megfogalmazott célok elérésében.
Az eseményre a következő linken lehet regisztrálni: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_bjRymSUUQY2HR5hMYHlfpg.
 
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idén is megosztotta gondolatait a nemzetközi nap alkalmából. A főigazgatói üzenet angol nyelven itt érhető el.
 
 

 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.