2022-09-06 08:18:00

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

1967 óta minden évben szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. A nemzetközi nap megünneplésének célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, mivel világszerte továbbra is legalább 771 millió fiatal és felnőtt nem rendelkezik alapvető írás-olvasási készségekkel.

A járvány után közel 24 millió tanuló soha nem tért vissza a formális oktatásba, ebből a becslések szerint 11 millióan lányok és fiatal nők. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon le, integrált megközelítéssel kell átalakítanunk és bővítenünk a meglévő tanulási tereket és lehetővé kell tennünk az írni-olvasni tudás elsajátítását az egész életen át tartó tanulás perspektívájában.

Az idei nemzetközi nap tematikája: „Az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása”. A nemzetközi nap központi témája megegyezik az UNESCO alfabetizációs díjainak idei témájával.

 

 

Az UNESCO által szervezett központi esemény egy hibrid formában megvalósuló 2022. szeptember 8-9-i nemzetközi konferencia lesz, melynek házigazdája az Elefántcsontparti Köztársaság. A kétnapos eseményről további információ az írni-olvasni tudás nemzetközi napjának honlapján érhető el.

 

 
Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának tagjai  a nemzetközi napot egy webináriummal ünneplik, melynek címe a nemzetközi nap és a központi UNESCO-s rendezvény témájához igazodva az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása. A világ különböző régióiból származó városok képviselői helyi jógyakorlatokat mutatnak be, egyúttal az érintett szereplők bevonásával megvitatják  az írni-olvasni tanulás tereinek megközelítését és feltárják, hogy hogyan lehet elérni a hátrányos helyzetű csoportokat. Mivel az emberiség több mint fele városi területeken él, a városok központi szerepet játszanak a cikk bevezető gondolataiban megfogalmazott célok elérésében.
Az eseményre a következő linken lehet regisztrálni: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_bjRymSUUQY2HR5hMYHlfpg.
 
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idén is megosztotta gondolatait a nemzetközi nap alkalmából. A főigazgatói üzenet angol nyelven itt érhető el.
 
 

 

Hírek

Nők nemzetközi napja a multilateralizmusban

10/01/2023

2021. november 23-án az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében január 25-én ünnepeljük a nők nemzetközi napját a multilateralizmusban. A nemzetközi nap célja, hogy elismerje a nők alapvető szerepét az emberi jogok, a béke és a fenntartható fejlődés előmozdításában a multilaterális rendszerben.

Bioszféra-rezervátumok fotói a novemberi fordulóban

Bioszféra-rezervátumok fotói a novemberi fordulóban

15/12/2022

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán született döntés értelmében az idei évtől kezdődően november 3-án ünnepeltük világszerte a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napját. A központi párizsi eseményről és a hazai bioszféra rezervátumok által szervezett programokról már korábbi cikkünkben hírt adtunk.

A nemzetközi naphoz kapcsolódott a Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk novemberi fordulója is, melynek legszebb alkotásait jelen cikkünkben tesszük közzé.

Két új, magyar szellemi örökség az UNESCO listáján

Két új, magyar szellemi örökség az UNESCO listáján

1/12/2022

A magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés hagyománya felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, melyen a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudást gyűjtik össze az egyes országok felterjesztései alapján. A listára kerülésről a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt, melynek most zajló, tizenhetedik ülésszakát idén Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg november 28. és december 3. között.  A magyar vonós zenekari hagyományt Magyarország önálló felterjesztésként nyújtotta be, míg a lipicai lótenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette fel. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.