2022-09-06 08:18:00

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

1967 óta minden évben szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. A nemzetközi nap megünneplésének célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, mivel világszerte továbbra is legalább 771 millió fiatal és felnőtt nem rendelkezik alapvető írás-olvasási készségekkel.

A járvány után közel 24 millió tanuló soha nem tért vissza a formális oktatásba, ebből a becslések szerint 11 millióan lányok és fiatal nők. Annak érdekében, hogy senki ne maradjon le, integrált megközelítéssel kell átalakítanunk és bővítenünk a meglévő tanulási tereket és lehetővé kell tennünk az írni-olvasni tudás elsajátítását az egész életen át tartó tanulás perspektívájában.

Az idei nemzetközi nap tematikája: „Az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása”. A nemzetközi nap központi témája megegyezik az UNESCO alfabetizációs díjainak idei témájával.

 

 

Az UNESCO által szervezett központi esemény egy hibrid formában megvalósuló 2022. szeptember 8-9-i nemzetközi konferencia lesz, melynek házigazdája az Elefántcsontparti Köztársaság. A kétnapos eseményről további információ az írni-olvasni tudás nemzetközi napjának honlapján érhető el.

 

 
Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának tagjai  a nemzetközi napot egy webináriummal ünneplik, melynek címe a nemzetközi nap és a központi UNESCO-s rendezvény témájához igazodva az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása. A világ különböző régióiból származó városok képviselői helyi jógyakorlatokat mutatnak be, egyúttal az érintett szereplők bevonásával megvitatják  az írni-olvasni tanulás tereinek megközelítését és feltárják, hogy hogyan lehet elérni a hátrányos helyzetű csoportokat. Mivel az emberiség több mint fele városi területeken él, a városok központi szerepet játszanak a cikk bevezető gondolataiban megfogalmazott célok elérésében.
Az eseményre a következő linken lehet regisztrálni: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_bjRymSUUQY2HR5hMYHlfpg.
 
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idén is megosztotta gondolatait a nemzetközi nap alkalmából. A főigazgatói üzenet angol nyelven itt érhető el.
 
 

 

Hírek

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

22/09/2022

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeljük világszerte a földtudományi sokféleség nemzetközi napját (október 6.) az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Az ünneplés részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervez 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

22/09/2022

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan világméretű oktatási projekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. A programsorozatot Magyarországon idén október 3-7. között rendezik meg.  A 2022-es év kiemelt témája a minőségi oktatás.

A víz világhete a VM és az UMNB fotópályázatán

A víz világhete a VM és az UMNB fotópályázatán

19/09/2022

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk augusztusi fordulója a víz világhetéhez (augusztus 23. - szeptember 1.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István küldte be Alföldi táj “sarki fénnyel” és “hegyekkel” címmel. A fénykép a Körös–Maros Nemzeti Parkban készült.

Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen

Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen

10/08/2022

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk júliusi fordulója a szárazság és az elsivatagosodás elleni harc nemzetközi napjához (június 17.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István készítette Életben maradni címmel.

Az augusztusi forduló témáját a közelgő Víz világhete (augusztus 23. - szeptember 1.) adja, melyről írásunkban bővebb információk olvashatóak.