2021-09-07 15:22:00

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2021.

1967 óta minden év szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját világszerte annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, minthogy világszerte továbbra is legalább 773 millió embernek nincs ma alapvető írás-olvasási készsége.  

 

A nemzetközi nap kapcsán az UNESCO szeptember 8-án és 9-én online konferenciát szervez "Műveltség az emberközpontú fellendüléshez: A digitális szakadék szűkítése" címmel, melyről további információ az írni-olvasni tudás nemzetközi napjának honlapján érhető el. 

A "Műveltség az emberközpontú fellendüléshez: A digitális szakadék szűkítése" egyben az idei év mottója is. A COVID-19 válság soha nem látott mértékben zavarta meg a gyermekek, fiatalok és felnőttek tanulását, miközben felerősítette a már meglévő egyenlőtlenségeket is. 

A globális válság idején is igyekeztek alternatív módszereket találni a tanulás folyamatosságának biztosítására, beleértve a távoktatást is, gyakran a személyes tanulással kombinálva, a lehetőségekhez való hozzáférés azonban nem egyenletesen oszlott meg, miközben a távoktatásra való gyors áttérés rávilágított a meglévő digitális szakadékra is. 

A járvány azonban emlékeztetett az írni-olvasni tudás kritikus jelentőségére. Azon túl, hogy lényegi fontossága van az oktatáshoz való jog részeként, az írni-olvasni tudás az egyént is megerősíti és javítja életminőségét azzal, hogy bővíti képességeit, így az egyén nagyobb eséllyel tud számára értékes életet választani. Az írni-olvasni tudás a 4. Fenntartható Fejlődés Cél értelmében szerves része a humanizmuson alapuló oktatásnak és az egész életen át tartó tanulásnak, így központi szerepet játszik a COVID-19 válságból való emberközpontú kilábalásban is. 

 

Hírek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

22/11/2021

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Megjelent az UNESCO Tudományos jelentése

Megjelent az UNESCO Tudományos jelentése

12/11/2021

Az UNESCO tudományos jelentései (UNESCO Science Report) világszerte figyelemmel kísérik a tudományirányításban megfigyelhető tendenciákat annak érdekében, hogy a szervezet azonosítani tudja, melyik fejlődési utat követik az országok. A nemrég kiadott hetedik jelentés (The race against time for smarter development) azt vizsgálja, hogyan használják az országok a tudományt egy digitálisan és ökológiailag intelligens jövő megvalósításáért.