2021-09-07 15:22:00

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2021.

1967 óta minden év szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját világszerte annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, minthogy világszerte továbbra is legalább 773 millió embernek nincs ma alapvető írás-olvasási készsége.  

 

A nemzetközi nap kapcsán az UNESCO szeptember 8-án és 9-én online konferenciát szervez "Műveltség az emberközpontú fellendüléshez: A digitális szakadék szűkítése" címmel, melyről további információ az írni-olvasni tudás nemzetközi napjának honlapján érhető el. 

A "Műveltség az emberközpontú fellendüléshez: A digitális szakadék szűkítése" egyben az idei év mottója is. A COVID-19 válság soha nem látott mértékben zavarta meg a gyermekek, fiatalok és felnőttek tanulását, miközben felerősítette a már meglévő egyenlőtlenségeket is. 

A globális válság idején is igyekeztek alternatív módszereket találni a tanulás folyamatosságának biztosítására, beleértve a távoktatást is, gyakran a személyes tanulással kombinálva, a lehetőségekhez való hozzáférés azonban nem egyenletesen oszlott meg, miközben a távoktatásra való gyors áttérés rávilágított a meglévő digitális szakadékra is. 

A járvány azonban emlékeztetett az írni-olvasni tudás kritikus jelentőségére. Azon túl, hogy lényegi fontossága van az oktatáshoz való jog részeként, az írni-olvasni tudás az egyént is megerősíti és javítja életminőségét azzal, hogy bővíti képességeit, így az egyén nagyobb eséllyel tud számára értékes életet választani. Az írni-olvasni tudás a 4. Fenntartható Fejlődés Cél értelmében szerves része a humanizmuson alapuló oktatásnak és az egész életen át tartó tanulásnak, így központi szerepet játszik a COVID-19 válságból való emberközpontú kilábalásban is. 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.