Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről
2020-04-28 11:54:00

Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről

Az UNESCO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen ingyenes online kurzust (Massive Open Online Course MOOC) indít újságírók részére 2020. május 4. - május 31. között ”Újságírás világjárvány idején: A COVID-19 világjárvány lefedése most és a jövőben” címmel angol, spanyol, portugál és francia nyelven. A képzés szervezője az austini Knight Központ.

"Az erős és sokoldalú újságírás rendkívül fontos a mostani, példa nélküli globális egészségügyi válság leküzdésében" – mondta Moez Chakchouk, az UNESCO kommunikációért és információért felelős főigazgató-helyettese. "Az újságírók elengedhetetlenek ahhoz, hogy a polgárok - ellenőrzött információkra alapozva - jól tájékozottak legyenek a válságot illetően a félretájékoztatás és a téves tájékoztatás elleni küzdelemben, valamint a hatóságok elszámoltathatóságában a jelenlegi világjárvány kezelésére kidolgozott politikákra vonatkozóan" – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

 

A 2020. május 4-én, a Sajtószabadság világnapján kezdődő négyhetes képzés célja az, hogy az újságírók hozzájuthassanak ahhoz a szükséges tudáshoz és eszközökhöz, amelyek segítségével megfelelő információt tudnak nyújtani a COVID-19 világjárványról és annak társadalmi, politikai és pénzügyi következményeiről.

A tanfolyamra a https://journalismcourses.org/PAN0320.html felületen lehet jelentkezni.

 

A kurzus Maryn McKenna tudományos újságíró és szerző vezetésével zajlik, aki az alábbi videóüzenetben hívja fel a figyelmet a képzés során elsajátítható tudás fontosságára:

 

 

További információk a képzésről: https://journalismcourses.org/PAN0320.html 

Forrás: https://en.unesco.org/news/unesco-who-and-knight-center-launch-mooc-journalists-facing-covid-19-pandemic 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.