Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről
2020-04-28 11:54:00

Ingyenes online kurzus újságíróknak a COVID-19-ről

Az UNESCO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen ingyenes online kurzust (Massive Open Online Course MOOC) indít újságírók részére 2020. május 4. - május 31. között ”Újságírás világjárvány idején: A COVID-19 világjárvány lefedése most és a jövőben” címmel angol, spanyol, portugál és francia nyelven. A képzés szervezője az austini Knight Központ.

"Az erős és sokoldalú újságírás rendkívül fontos a mostani, példa nélküli globális egészségügyi válság leküzdésében" – mondta Moez Chakchouk, az UNESCO kommunikációért és információért felelős főigazgató-helyettese. "Az újságírók elengedhetetlenek ahhoz, hogy a polgárok - ellenőrzött információkra alapozva - jól tájékozottak legyenek a válságot illetően a félretájékoztatás és a téves tájékoztatás elleni küzdelemben, valamint a hatóságok elszámoltathatóságában a jelenlegi világjárvány kezelésére kidolgozott politikákra vonatkozóan" – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

 

A 2020. május 4-én, a Sajtószabadság világnapján kezdődő négyhetes képzés célja az, hogy az újságírók hozzájuthassanak ahhoz a szükséges tudáshoz és eszközökhöz, amelyek segítségével megfelelő információt tudnak nyújtani a COVID-19 világjárványról és annak társadalmi, politikai és pénzügyi következményeiről.

A tanfolyamra a https://journalismcourses.org/PAN0320.html felületen lehet jelentkezni.

 

A kurzus Maryn McKenna tudományos újságíró és szerző vezetésével zajlik, aki az alábbi videóüzenetben hívja fel a figyelmet a képzés során elsajátítható tudás fontosságára:

 

 

További információk a képzésről: https://journalismcourses.org/PAN0320.html 

Forrás: https://en.unesco.org/news/unesco-who-and-knight-center-launch-mooc-journalists-facing-covid-19-pandemic 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.