2020-05-25 15:29:00

Indul az UNESCO Forum

A COVID-19 válság jelentős hatással volt a társadalmakra, megkérdőjelezve  mindazt, amit alapvető igazságnak gondoltunk. Tekintettel arra, hogy a világjárvány folyamatban van, és senki sem tudja, hogyan fog véget érni, annál inkább sürgető, hogy időt fordítsunk a gondolkodásra. Valóban, ezek az események új fényben mutatták be a világot, hangsúlyozva azt, hogy gondolkodnunk kell a jövőn. Ez az, amit az UNESCO - gondolat-laboratóriumként - tenni kíván: 

„Elképzelni a jövő világát” címmel online fórum-sorozatot indít az UNESCO azzal a céllal, hogy teret adjon mindazoknak, akik elindítják gondolatainkat. Az első fórum inspiráló női kutatókat, tudósokat szerepeltet, akiknek véleményét a válság idején nem hallhatták kellőképpen.

Ezek a fórumok tájékoztatást tudnak majd nyújtani az UNESCO stratégiai gondolkodásához - így garantálva, hogy a holnap programjai megfeleljenek változó világunk igényeinek. Az UNESCO azt is reméli, hogy a sorozat inspirálni fogja a nemzeti politikai döntéshozókat, és pozitívan járul hozzá a globális kormányzáshoz. 

Az első hat inspiráló nő az UNESCO Forumban:

Katharine Hayhoe (Kanada), klímatudós, a Texas Műszaki Egyetem Klímatudományi Központjának igazgatója, a politológia professzora és az ENSZ Föld bajnoka, Fadia Kiwan (Libanon), a politológia professzora, az Arab Nők Szervezetének főigazgatója, tag Az UNESCO-MOST program Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagja, Sara Purca (Peru), a Perui Tengeri Intézet kutatója, perui nemzeti L'Oréal-UNESCO nőkért és a tudományért (2017) díjának nyertese, N'Dri Assie-Lumumba (Elefántcsontpart), a Cornell Egyetem Africana Tanulmányi és Kutatóközpontjának professzora, az UNESCO-MOST program Tudományos Tanácsadó Bizottságának elnöke, Sakiko Fukuda-Parr (Japán), nemzetközi ügyek professzora, az Oslói Egyetem Egészségügyi Globális Kormányzással foglalkozó Független Testület igazgatója, és Márcia Barbosa (Brazília), fizikus, a Brazil Tudományos Akadémia igazgatója, a L'Oréal-UNESCO nőkért és a tudományért (2013) díj nyertese.

 

Az UNESCO Forum három nyelven: angolul, franciául és spanyolul érhető el az alábbi elérhetőségeken: 

ANGOLUL:

·         Web site: https://en.unesco.org/forum 

·         Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWuYED1WVJINVKRjrl8hrpiTO0TqbdbNi 

·         Facebook: https://www.facebook.com/unesco/ 

·         Twitter: https://twitter.com/UNESCO 

·         Instagram: https://www.instagram.com/unesco/ 

SPANYOLUL:

·         Sitio Web : https://on.unesco.org/esForum 

·         Youtube : https://www.youtube.com/playlist?list=PLWuYED1WVJIMBYbiHt6VF-8zL77sok_4M 

·         Facebook : https://www.facebook.com/UNESCOes/ 

·         Twitter : https://twitter.com/UNESCO_es 

·         Instagram : https://www.instagram.com/unesco_es/ 

FRANCIÁUL:

·         Site Internet : https://on.unesco.org/frFORUM 

·         Youtube https://www.youtube.com/playlist?list=PLWuYED1WVJINnzCV9vmXY4WMk1l3W-TMo 

·         Facebook https://www.facebook.com/UNESCOfr 

·         Twitter : https://twitter.com/unesco_fr 

·         Instagram : https://www.instagram.com/unesco_fr/ 

 
 

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

1/03/2024

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel.