2020-04-08 09:31:00

IBC-COMEST közös nyilatkozat a COVID-19 járványról

Az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Bizottsága (IBC) és az UNESCO Tudományos Ismeretek és Technológia Etikai Bizottságának (COMEST) közös nyilatkozata a COVID-19 világjárványról Etikai megfontolások globális nézőpontból címmel.

Az IBC és a COMEST nemzetközi tanácsadó testületek a bioetika és a tudomány- és technológia-etika terén, mely testületek 2020. április 6-án közös nyilatkozatot adtak ki a COVID-19 világjárványról Etikai megfontolások globális nézőpontból címmel.

A nyilatkozat útmutatást nyújt a politikai döntéshozók számára, és egyben tájékoztatja a nyilvánosságot azokról az alapvető etikai megfontolásokról, amelyeket figyelembe kell venni a COVID-19 világjárvány elleni globális küzdelem során.

Az UNESCO Tudományos Ismeretek és Technológia Etikai Bizottság (COMEST) egy tizennyolc független szakértőből álló testület.

  • A testület feladatai során többek között tanácsokkal látja el az UNESCO-t, annak tudomány- és technológiaetikát érintő programjaival kapcsolatban, valamint igyekszik elősegíteni a tudományos közösségek, a döntéshozók és a nagyközönség közötti párbeszédet.

Az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Bizottsága (IBC) egy harminchat független szakértőből álló testület.

  • Figyelemmel kíséri az élettudományok és alkalmazásai fejlődését az emberi méltóság és a szabadság tiszteletben tartásának biztosítása érdekében. 

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága elkészítette a nyilatkozat magyar nyelvű fordítását.

 

A 2020. április 6-án közzétett eredeti nyilatkozat angol és francia nyelven is elérhető. További információk az UNESCO párizsi központjának honlapján olvashatóak.

 

A COVID-19 világjárvány globális egészségügyi krízishelyzet, mely mélyen érinti az UNESCO alapvető céljait és mandátumát. A helyzet rávilágít arra, hogy a tudományos együttműködés kulcsfontosságú abban, hogy megbirkózzunk a globális közegészségügyi problémával. Az oktatást folyamatosan biztosítani kell akkor is, amikor a gyerekek nem mehetnek iskolába. Emlékeztet minket a minőség fontosságára, az információ megbízhatóságára olyan időkben, amikor a tévhírek terjednek. Emlékeztet a kultúra és ismeretek erejére abban, hogy az emberi közösségek belső tartása és szolidaritása megmaradjon miközben távolságot kell tartanunk egymástól és otthonainkban kell maradnunk. Az  UNESCO elkötelezett a mellett, hogy támogassa a kormányokat a távoktatásban, a nyílt tudományban, az ismeretek és a kultúra megosztásában, melyek alapvető eszközeink az összetartozásban és közös emberségünk kifejezésében.

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.