2022-07-27 15:47:00

Holokauszttagadás a közösségi médiában - kiadvány

Az UNESCO és az ENSZ kiadványt jelentetett meg „History under attack: Holocaust denial and distortion on social media” címmel, melynek célja felhívni a figyelmet a különböző közösségi hálózatokon terjedő káros, a vészkorszak tagadásával, illetve a holokauszt-emlékezet torzításával kapcsolatosak tartalmakra. A kiadvány feltárja, hogy az ilyen ártalmas tartalmak jelen vannak az összes közösségi platformon, de moderálás és az oktatás segítségével jelentősen visszaszorítható a jelenség. 

Az Oxford Internet Institute az öt legnagyobb közösségi platformon – Facebook, Instagram, Telegram, TikTok és Twitter – megjelenő, a holokauszttal kapcsolatos bejegyzéseket figyelte és elemezte. A holokauszt tagadása és torzítása a közösségi médiában továbbra is komoly aggodalomra ad okot minden platformon. A legrosszabb a helyzet a moderálás nélkül működő Telegramon, amelyen a hozzászólások közel 50%-a torzítja vagy egyenesen tagadja a holokauszttal kapcsolatos tényeket.

A holokauszt tagadása és eltorzítása az igazság és tudás elleni támadás. Az antiszemitizmusból táplálkozik és azt terjeszti és kétségessé teszi a történelem egyik legtragikusabb és legerőszakosabb fejezetének megértését: a náci Németország és szövetségesei által 6 millió zsidó ellen elkövetett népirtást.

 

Az UNESCO honlapján elérhető kiadvány egyben ajánlásokat is megfogalmaz arról, hogy mit lehetne tenni a jelenség visszaszorítása érdekében. 

További információk ITT érhetők el. 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.