2023-10-20 12:13:00

"Here and Now" kampány

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Szeretnék, ha az emberek elgondolkodnának azon, hogy melyik a számukra fontos emberi jog és ezt összekapcsolnák egy adott hellyel és mesélnének róla.

A kampányban bárki részt vehet fényképpel vagy videóval, amelyet az adott helyről kell készítenie (akár úgy, hogy szerepel a felvételen vagy anélkül), majd közzétennie a saját közösségi oldalain, de akár elküldheti nekik is közvetlenül a unis.vienna@un.org címre, pár szóval bemutatva, hogy miért fontos neki az adott hely. 

Írhat verset, történetet vagy készíthet egy olyan alkotást is, amely a helyhez és a kapcsolódó emberi joghoz való kötődését mutatja be. Használhatóak a kampány oldalán megjelölt eszközök is. Fel kell tüntetni a fő hashtaget, a #Standup4HumanRights-ot, és megjelölni a @UN_Vienna (Twitter),  @unitednationsvienna  (Instagram) vagy @UNVienna (Facebook) oldalát, valamint megosztani a kampányt másokkal.  

A legjobb képek felkerülnek egy úgynevezett „emberi jogi térképre” is.  

A kampányhoz december 10-ig várják a csatlakozókat! 

A kampányról itt érhető el további információ:  

https://unis.unvienna.org/unis/hu/campaigns/human-rights_here-and-now.html  

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.