Globális Média és Információs Műveltség Hete
2020-10-16 09:00:00

Globális Média és Információs Műveltség Hete

2020. október 24-31. között ünneplik világszerte a Globális Média és Információs Műveltség Hetét (Global Media and Information Literacy Week). A tematikus hét kiváló alkalmat ad az UNESCO-nak és partnereinek arra, hogy áttekintsék és megünnepeljék azokat az eredményeket, melyeket a "média és információs műveltséget mindenkinek" célkitűzés felé vezető úton elértek. A tematikus hét honlapja: https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek

Az idei év témája:  Az infodémiával szembeni ellenállás: média és információs műveltség mindenki számára, mindenki által.  A 2020. évi – immáron kilencedik – Globális Média és Információs Műveltség Hetét a COVID-19 világjárványra tekintettel virtuális keretek között rendezik meg az UNESCO, a Koreai Köztársaság és partnereik szervezésében.

 

A tematikus hét online központi rendezvényei (Youth Agenda Forum, In-Focus sessions) felhívják a figyelmet arra, hogy immáron világszerte elismerik az infodémia veszélyeit. Ezek a veszélyek és káros hatásaik a COVID-19 világjárvány által terhelt időszakban még inkább előtérbe kerültek, veszélyeztetik a közegészséget, valamint táptalajt nyújthatnak az egyenlőtlenségnek, a társadalmi-gazdasági megosztottságnak, a rasszizmusnak stb. 

A MIL válaszokat ad az online és offline információs és médiatartalmakhoz való hozzáféréssel, azok keresésével, kritikus értékelésével, felhasználásával, az azokhoz való hozzájárulással kapcsolatos kérdésekre, csakúgy mint az állampolgárok jogaira az információhoz való hozzáférés és azok felhasználása kapcsán, valamint arra, hogy hogyan tudunk választ adni a félretájékoztatásra az online térben és mik az információhoz való hozzáféréshez és felhasználáshoz kapcsolódó etikai kérdések.

Létfontosságú, hogy az emberek meg tudják különböztetni a megbízható, pontos információkat és hogy tudják, hogyan és hol tudják megtalálni a megbízható tények és megalapozott vélemények forrásait, és miért fontos, hogy ne terjesszék a nem ellenőrzött tartalmakat.

Az UNESCO és partnerei a központi rendezvényeken való részvételen túl arra bíztatják a MIL-közösséget, a tagállamokat és egyéb partnereket, hogy a tematikus héthez kapcsolódóan szervezzenek saját rendezvényeket az ősz folyamán és regisztrálják eseményüket, melyet az UNESCO elérhetővé tesz honlapján.

További információk:

 

Hírek

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

28/09/2023

2023. szeptember 26-án az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság rendezvényt tartott annak megünneplésére, hogy Magyarország 75 éve - 1948. szeptember 14-én - csatlakozott az UNESCO-hoz. Firmin Edouard Matoko, az UNESCO Afrika prioritásért és külkapcsolatokért felelős főigazgató-helyettesének videó üzenete és Réthelyi Miklós elnök köszöntője nyitotta a programot, majd két kerekasztal beszélgetés során az UNESCO munkájában, programjaiban részt vevő kiemelkedő kutatók, szakemberek, diplomaták saját személyes tapasztalataik alapján beszéltek a világszervezet működéséről, abban Magyarország szerepéről és sikereiről. A rendezvény Turóczy László nagykövet zárszavával ért véget.  

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.