Globális Média és Információs Műveltség Hete
2020-10-16 09:00:00

Globális Média és Információs Műveltség Hete

2020. október 24-31. között ünneplik világszerte a Globális Média és Információs Műveltség Hetét (Global Media and Information Literacy Week). A tematikus hét kiváló alkalmat ad az UNESCO-nak és partnereinek arra, hogy áttekintsék és megünnepeljék azokat az eredményeket, melyeket a "média és információs műveltséget mindenkinek" célkitűzés felé vezető úton elértek. A tematikus hét honlapja: https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek

Az idei év témája:  Az infodémiával szembeni ellenállás: média és információs műveltség mindenki számára, mindenki által.  A 2020. évi – immáron kilencedik – Globális Média és Információs Műveltség Hetét a COVID-19 világjárványra tekintettel virtuális keretek között rendezik meg az UNESCO, a Koreai Köztársaság és partnereik szervezésében.

 

A tematikus hét online központi rendezvényei (Youth Agenda Forum, In-Focus sessions) felhívják a figyelmet arra, hogy immáron világszerte elismerik az infodémia veszélyeit. Ezek a veszélyek és káros hatásaik a COVID-19 világjárvány által terhelt időszakban még inkább előtérbe kerültek, veszélyeztetik a közegészséget, valamint táptalajt nyújthatnak az egyenlőtlenségnek, a társadalmi-gazdasági megosztottságnak, a rasszizmusnak stb. 

A MIL válaszokat ad az online és offline információs és médiatartalmakhoz való hozzáféréssel, azok keresésével, kritikus értékelésével, felhasználásával, az azokhoz való hozzájárulással kapcsolatos kérdésekre, csakúgy mint az állampolgárok jogaira az információhoz való hozzáférés és azok felhasználása kapcsán, valamint arra, hogy hogyan tudunk választ adni a félretájékoztatásra az online térben és mik az információhoz való hozzáféréshez és felhasználáshoz kapcsolódó etikai kérdések.

Létfontosságú, hogy az emberek meg tudják különböztetni a megbízható, pontos információkat és hogy tudják, hogyan és hol tudják megtalálni a megbízható tények és megalapozott vélemények forrásait, és miért fontos, hogy ne terjesszék a nem ellenőrzött tartalmakat.

Az UNESCO és partnerei a központi rendezvényeken való részvételen túl arra bíztatják a MIL-közösséget, a tagállamokat és egyéb partnereket, hogy a tematikus héthez kapcsolódóan szervezzenek saját rendezvényeket az ősz folyamán és regisztrálják eseményüket, melyet az UNESCO elérhetővé tesz honlapján.

További információk:

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.