2023-09-21 09:49:00

Fotópályázatunk záró fordulójának legszebb képei

A Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk idén a földtudományi sokféleség témájára épült. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól indult és az augusztusi fordulóval ért véget.

Az augusztusban díjazott képek cikkünkben megtekinthetőek.

Az augusztusi forduló legszebb képei

 

I. helyezett

 

Fosszília
Fotó: Vida István Tamás
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park
 
Leírás: A Vekeri tó kiszáradása szinte törvényszerű volt, hiszen a tórendszer vízutánpótlása hiányzott, gyakorlatilag csak a csapadékvízre lehetett számítani. Kiszáradt medrében a sárba beleragadt szitakötő látható.
 

II. helyezett

 
Dunakanyar
Fotó: Kreiner Roland
Helyszín: Duna–Ipoly Nemzeti Park
 
Leírás: Drónfelvétel a Prédikálószék környékéről a Dunakanyarról reggeli aranyórában.
 

III. helyezett

 
Csobáncról
Fotó: Herczeg Kinga
Helyszín: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
 
Leírás: Szent György-hegy a Csobáncról.
 
Szívből gratulálunk a helyezetteknek!
 

 

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.