2023-07-26 07:35:00

Fotópályázatunk júniusi díjazottjai

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).

 

A júniusi forduló legszebb képei

 

I. helyezett

 

Jégvirágos tapéta
Fotó: ifj. Németh Lajos 
(Duna-Ipoly Nemzeti Park)
 

II. helyezett

 
Ködös völgyek
Fotó: Mátraházi Tibor
(Aggteleki Nemzeti Park)
 

III. helyezett

 
A Balaton színei
Fotó: Kandolka Károly
(Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
 
Szívből gratulálunk a helyezetteknek!
 
 

A pályázatról bővebben

 
Az UNESCO fő célja a béke és a biztonság fenntartása azáltal, hogy elősegíti a nemzetek közötti együttműködést a nevelésügy, a tudomány és a kultúra révén. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudomány sokféleségét veszi fókuszába. Bolygónk rendkívüli változatossága nem csak a növények és állatok sokszínűségében nyilvánul meg, az élettelen természeti értékek (pl. kőzetek, ásványok, természetes vizek, talaj és felszínformák) szépségei ott vannak mindenhol körülöttünk. Lépten-nyomon találkozhatunk a földtani folyamatok által megalkotott káprázatos felszíni és felszín alatti formakinccsel, ha megfigyeljük folyóink kanyarulatait, változatos dombvidéki tájainkat, középhegységeink sziklás gerinceit, a felszínre bukkanó forrásokat, vagy éppen barlangjaink szemet gyönyörködtető világát. A pályázatra a fenti látványvilágot bemutató képeket várunk a tájképektől egészen az absztrakt formákig.
 

A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjáért folyó versenyben egységes ranglistát vezet be, azaz minden pályázati kategóriába – így az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal közös Földünk formái - UNESCO kategóriában – beadott képek pontszámai beleszámítódnak a nagydíjat meghatározó éves ranglistába. Kivételt képeznek a nem Magyarországon készült képek, azaz a Képek a nagyvilágból kategória képei, a videó pályázat, a Mozgásban a természet anyaga és a nem teljes pályázati évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai. 

A kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő fotók nevezhetők:

  • a fotó a földtudományi sokféleséget ábrázolja;
  • a fotó Magyarország közigazgatási határain belül készült;
  • a fotó a szabad természetben készült;
  • DSLR, MILC vagy kompakt/bridge géppel illetve mobiltelefonnal vagy tablettel készült képek egyaránt nevezhetők;
  • a nevezett képeket a pályázó a VM pályázatain más kategóriákba nem nevezte még be, pályázati évadtól függetlenül.

 

További információk a részletes pályázati feltételekről itt érhetőek el. 
 
 
 

Hírek

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

28/09/2023

2023. szeptember 26-án az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság rendezvényt tartott annak megünneplésére, hogy Magyarország 75 éve - 1948. szeptember 14-én - csatlakozott az UNESCO-hoz. Firmin Edouard Matoko, az UNESCO Afrika prioritásért és külkapcsolatokért felelős főigazgató-helyettesének videó üzenete és Réthelyi Miklós elnök köszöntője nyitotta a programot, majd két kerekasztal beszélgetés során az UNESCO munkájában, programjaiban részt vevő kiemelkedő kutatók, szakemberek, diplomaták saját személyes tapasztalataik alapján beszéltek a világszervezet működéséről, abban Magyarország szerepéről és sikereiről. A rendezvény Turóczy László nagykövet zárszavával ért véget.  

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.