2023-09-04 09:28:00

Fotópályázatunk júliusi díjazottjai

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös fotópályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget vette fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. 

A júliusban díjazott képek cikkünkben megtekinthetőek.

A júliusi forduló legszebb képei

 

I. helyezett

 

Csobánc
Fotó: Kreiner Roland
Helyszín: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
 
Leírás: Drónfelvétel a Csobáncról reggeli aranyórában.
 

II. helyezett

 
Zöld vonalak
Fotó: Vida István Tamás
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park
 
Leírás: A Fancsika tavak kiszáradása szinte törvényszerű volt, hiszen a tórendszer vízutánpótlása hiányzott, gyakorlatilag csak a csapadékvízre lehetett számítani. A kiszáradt mederben érdekes formák, élőlények, alakzatok jelentek meg.
 
Szívből gratulálunk a helyezetteknek!
 
A fotópályázat az augusztusi fordulóval zárul.

 

 

 

Hírek

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

2024. február 27.

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

2024. február 16.

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

2024. február 14.

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.