2023-09-04 09:28:00

Fotópályázatunk júliusi díjazottjai

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös fotópályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget vette fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. 

A júliusban díjazott képek cikkünkben megtekinthetőek.

A júliusi forduló legszebb képei

 

I. helyezett

 

Csobánc
Fotó: Kreiner Roland
Helyszín: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
 
Leírás: Drónfelvétel a Csobáncról reggeli aranyórában.
 

II. helyezett

 
Zöld vonalak
Fotó: Vida István Tamás
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park
 
Leírás: A Fancsika tavak kiszáradása szinte törvényszerű volt, hiszen a tórendszer vízutánpótlása hiányzott, gyakorlatilag csak a csapadékvízre lehetett számítani. A kiszáradt mederben érdekes formák, élőlények, alakzatok jelentek meg.
 
Szívből gratulálunk a helyezetteknek!
 
A fotópályázat az augusztusi fordulóval zárul.

 

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".