2022-05-16 13:10:00

Fotópályázattal ünnepeltük a fény nemzetközi napját

Áprilisban a fény nemzetközi napjának (május 16.) tematikájával vette kezdetét az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázat a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében. A nyertes alkotás cikkünkben tekinthető meg.

 

A fény nemzetközi napja

 

A 2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. 1960-ban ezen a napon hozta működésbe Theodore Maiman fizikus és mérnök a lézert.

A nemzetközi nap ünneplése egyben egy globális felhívás a tudományos együttműködés megerősítésére és a benne rejlő lehetőségek kiaknázására a béke és a fenntartható fejlődés elősegítésére. Az UNESCO világszerte arra bíztatja tagállamait, hogy programok szervezésével vegyék ki részüket a nemzetközi nap céljainak elérésében.

 

Fény napi programjaink 2022-ben

 

Idén a fény nemzetközi napjára való felkészülés ihlette az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. által meghirdetett fotópályázatot Jeles napok – UNESCO címmel. Ebbe a kategóriába az UNESCO által meghirdetett jeles napok témáiban lehet fotókat beküldeni. Minden hónapban egy-egy jeles nap témáját írjuk ki, és az ahhoz direkt vagy elvont módon kapcsolódó fotókat várunk. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. További információk a pályázatról: https://unesco.hu/palyazatok/fotopalyazat-a-jeles-napokrol-107403

A fény nemzetközi napja témában érkezett fotók közül az alábbi alkotás bizonyult a legszebbnek:

Hölgy lilában
Fotó: Hencz Judit (Varázslatos Magyarország)
 

A fotó készítőjének sok szeretettel gratulálunk!

 

A fotópályázat mellett a nemzetközi naphoz kapcsolódóan a martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpontban szervezett programokkal várjuk Önöket, melyről részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.