2022-05-16 13:10:00

Fotópályázattal ünnepeltük a fény nemzetközi napját

Áprilisban a fény nemzetközi napjának (május 16.) tematikájával vette kezdetét az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázat a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében. A nyertes alkotás cikkünkben tekinthető meg.

 

A fény nemzetközi napja

 

A 2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. 1960-ban ezen a napon hozta működésbe Theodore Maiman fizikus és mérnök a lézert.

A nemzetközi nap ünneplése egyben egy globális felhívás a tudományos együttműködés megerősítésére és a benne rejlő lehetőségek kiaknázására a béke és a fenntartható fejlődés elősegítésére. Az UNESCO világszerte arra bíztatja tagállamait, hogy programok szervezésével vegyék ki részüket a nemzetközi nap céljainak elérésében.

 

Fény napi programjaink 2022-ben

 

Idén a fény nemzetközi napjára való felkészülés ihlette az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. által meghirdetett fotópályázatot Jeles napok – UNESCO címmel. Ebbe a kategóriába az UNESCO által meghirdetett jeles napok témáiban lehet fotókat beküldeni. Minden hónapban egy-egy jeles nap témáját írjuk ki, és az ahhoz direkt vagy elvont módon kapcsolódó fotókat várunk. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. További információk a pályázatról: https://unesco.hu/palyazatok/fotopalyazat-a-jeles-napokrol-107403

A fény nemzetközi napja témában érkezett fotók közül az alábbi alkotás bizonyult a legszebbnek:

Hölgy lilában
Fotó: Hencz Judit (Varázslatos Magyarország)
 

A fotó készítőjének sok szeretettel gratulálunk!

 

A fotópályázat mellett a nemzetközi naphoz kapcsolódóan a martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpontban szervezett programokkal várjuk Önöket, melyről részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

 

 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.