2020-09-15 13:15:00

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.

A robbanások több száz ember életét követelték és ezrek sebesültek meg, mindamellett súlyos károkat okoztak Bejrút történelmi városrészében, jelentős múzeumokban, galériákban és vallási helyszínekben egy olyan időben, amikor Libanon már más válságoktól, köztük a COVID-19 világjárványtól is szenvedett. Az UNESCO mélységes részvétét fejezi ki az érintett családoknak, és határozott támogatást kíván nyújtani Bejrút városának. 

Bejrútban számos oktatási intézmény épülete (iskolák, egyetemek) romba dőlt, 85 ezer diák iskoláztatását kell megoldani, többek közt online formában. A kulturális örökség vonatkozásában a 8 ezer érintett épület közül 640 örökségi épület megrongálódott, köztük 40-et az összeomlás veszélye fenyeget. 

Audrey Azoulay az UNESCO főigazgatója Libanonba látogatott, az UNESCO pedig „Li Beirut” (Bejrútért, arabul) névvel adománygyűjtő kezdeményezést indított, melyhez várják az adományokat. 

Az UNESCO segítségnyújtási projektjének része többek közt a károk dokumentálása, a főbb örökségi helyszínek újjáépítése, a libanoni hatóságok segítése az örökségvédelem tekintetében egy normatív szabályozó keretrendszer kidolgozásában, a művészek munkatereinek rehabilitációja, valamint a kulturális tevékenységhez való hozzáférés elősegítése az érintett és kiszolgáltatott lakosság számára. 

A fentieken túl a Resiliart kampány keretein belül több, Bejrútot érintő beszélgetést is szerveznek szeptember során (szeptember 10-én, 17-én és 24-én), melyek online elérhetők, visszanézhetők lesznek. 

További információ

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.