2020-09-15 13:15:00

#ForBeirut Bejrút újjáépítéséért

A libanoni Bejrútban, 2020. augusztus 4-én történt pusztító ikerrobbanásokat követően az UNESCO mozgósítani kívánja az irányadó szervezeteket és szakértőket mind Libanonból, mind más országokból annak érdekében, hogy összehangolja a sürgősségi és hosszabb távú intézkedéseket a város súlyosan károsodott oktatási rendszerének és kulturális örökségének megóvása érdekében, valamint „Li Beirut” néven adománygyűjtő akciót indított.

A robbanások több száz ember életét követelték és ezrek sebesültek meg, mindamellett súlyos károkat okoztak Bejrút történelmi városrészében, jelentős múzeumokban, galériákban és vallási helyszínekben egy olyan időben, amikor Libanon már más válságoktól, köztük a COVID-19 világjárványtól is szenvedett. Az UNESCO mélységes részvétét fejezi ki az érintett családoknak, és határozott támogatást kíván nyújtani Bejrút városának. 

Bejrútban számos oktatási intézmény épülete (iskolák, egyetemek) romba dőlt, 85 ezer diák iskoláztatását kell megoldani, többek közt online formában. A kulturális örökség vonatkozásában a 8 ezer érintett épület közül 640 örökségi épület megrongálódott, köztük 40-et az összeomlás veszélye fenyeget. 

Audrey Azoulay az UNESCO főigazgatója Libanonba látogatott, az UNESCO pedig „Li Beirut” (Bejrútért, arabul) névvel adománygyűjtő kezdeményezést indított, melyhez várják az adományokat. 

Az UNESCO segítségnyújtási projektjének része többek közt a károk dokumentálása, a főbb örökségi helyszínek újjáépítése, a libanoni hatóságok segítése az örökségvédelem tekintetében egy normatív szabályozó keretrendszer kidolgozásában, a művészek munkatereinek rehabilitációja, valamint a kulturális tevékenységhez való hozzáférés elősegítése az érintett és kiszolgáltatott lakosság számára. 

A fentieken túl a Resiliart kampány keretein belül több, Bejrútot érintő beszélgetést is szerveznek szeptember során (szeptember 10-én, 17-én és 24-én), melyek online elérhetők, visszanézhetők lesznek. 

További információ

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.