2022-11-14 13:49:00

Folytatódik az UNESCO bioetikai videósorozata

Az UNESCO a közelmúltban megjelentett egy videót a genomszerkesztés etikájáról Irányítás és egyenlő hozzáférés címmel. A most közzétett videó a genomszerkesztés irányításával kapcsolatos alapvető etikai elvekkel és kihívásokkal foglalkozik, valamint azzal, hogy hogyan lehet biztosítani az egyenlő hozzáférést az új technológiák előnyeihez.

A videó jelenleg angol, francia és japán felirattal érhető el, mely a tervek szerint hamarosan további nyelvekkel bővül majd.

 

Az UNESCO bioetikai programja 2018-ban ünnepelte létrejöttének 25. évfordulóját, melynek alkalmából 2019-ben videósorozatot indított útjára Japán támogatásával. A videósorozat célja az etikai gondolkodás és a nemzetközi párbeszéd fontosságának hangsúlyozása az emberiség jólétét szolgáló új technológiák kifejlesztése és alkalmazása során.

A most közzétett videó a sorozat ötödik eleme. Az eddig megjelentetett videókat a honlapon közzétett korábbi cikkünkből ismerhetik meg.

 

További információk:

https://en.unesco.org/themes/ethics-science-and-technology/human-genetic-data 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".