2023-05-17 11:43:00

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).

 

Az április forduló legszebb képei

 

I. helyezett

 

Minták
Fotó: Kreiner Roland
(Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
 
A kép a befagyott nagykanizsai Csónakázó-tó jegét mutatja be madártávlatból. Drónnal készült.
 
 

II. helyezett

 
Hegycsúcs
Fotó: Ambrus Tímea
(Duna-Ipoly Nemzeti Park)
 
 
 

III. helyezett

 
Vekeri
Fotó: Vida István Tamás
(Hortobágyi Nemzeti Park)
 
A Vekeri és Fancsika tavak kiszáradása nem váratlan esemény, vízutánpótlásuk ugyanis nem megoldott, gyakorlatilag csak a csapadékvíz tölti őket. Tavasszal még 80 centiméter volt a vízállás, augusztusra csak egy hosszabb pocsolya maradt. Arra, hogy nemrégiben még halak úszkáltak itt, a levegőben terjengő bűz emlékeztet. Itt-ott már növények bujkálnak ki a cserepesre száradt talajrétegből. A komplett tórendszer eltűnt.
 
Szívből gratulálunk a helyezetteknek!
 

A pályázatról bővebben

 
Bolygónk rendkívüli változatossága nem csak a növények és állatok sokszínűségében nyilvánul meg, de az élettelen természeti értékek szépségei is ott vannak mindenhol körülöttünk. A földtani folyamatok által megalkotott káprázatos felszíni és felszín alatti formakincsek által alakított tájakat és absztrakt formákat bemutató képeket várunk.

 

A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjáért folyó versenyben egységes ranglistát vezet be, azaz minden pályázati kategóriába – így az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal közös Földünk formái - UNESCO kategóriában – beadott képek pontszámai beleszámítódnak a nagydíjat meghatározó éves ranglistába. Kivételt képeznek a nem Magyarországon készült képek, azaz a Képek a nagyvilágból kategória képei, a videó pályázat, a Mozgásban a természet anyaga és a nem teljes pályázati évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai. 

A kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő fotók nevezhetők:

  • a fotó Magyarország közigazgatási határain belül készült;
  • a fotó a szabad természetben készült;
  • DSLR, MILC vagy kompakt/bridge géppel illetve mobiltelefonnal vagy tablettel készült képek egyaránt nevezhetők;
  • a nevezett képeket a pályázó a VM pályázatain más kategóriákba nem nevezte még be, pályázati évadtól függetlenül. 

További információk a részletes pályázati feltételekről itt érhetőek el.

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

11. Nemzetközi Gyermekművészeti Verseny

1/03/2024

Az ókori emberek agyagvázákra festett képeikkel betekintést nyújtanak életükbe, meghatározó eseményeikbe. Ti mit hagynátok lábnyomként a jövő generációira? 

Mai történetek ősi vázákon” címmel a görög Museum of Cycladic Art szervezésében 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Gyermekművészeti Versenyt 4-15 év közöttiek részére. A feladat, hogy olyan képeket rajzoljanak mindennapjaikról, amelyeket személyes lábnyomként szeretnének a jövő generációira hagyni.

Jelentkezési határidő: 2024. április 22.