2022-10-12 14:59:00

Felhívás kulturális sokszínűség témában - kérdőív

Az UNESCO 2005-ös, a kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről szóló egyezményhez kapcsolódóan felhívást tett közzé a civil társadalom írásbeli észrevételeinek összegyűjtésére.

Felismerve a civil társadalom alapvető szerepét a kulturális kifejezések sokszínűségének védelmében, a 2005-ös egyezmény Kormányközi Bizottsága arra ösztönzi a civil szervezeteket, ideértve a mikro-, kis- és középméretű kulturális és kreatív vállalkozásokat, valamint kulturális intézményeket és szervezeteket, hogy rendszeresen nyújtsanak be írásos észrevételeket a Bizottság által meghatározott konkrét kérdésben.

Jelen felhívásban az alábbi két kérdésre várnak válaszokat:

a COVID-19 világjárvánnyal összefüggésében a kulturális kifejezések sokszínűsége témában felmerült offline és online kihívások;
a mikro-, kis- és középméretű kulturális és kreatív vállalkozások részvételének jelentősége a kulturális kifejezések sokszínűségének védelmében.

A felvetett témákban az észrevételeket az online elérhető kérdőív kitöltésével várják 2022. november 23-ig. 

 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.