2022-10-12 14:59:00

Felhívás kulturális sokszínűség témában - kérdőív

Az UNESCO 2005-ös, a kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről szóló egyezményhez kapcsolódóan felhívást tett közzé a civil társadalom írásbeli észrevételeinek összegyűjtésére.

Felismerve a civil társadalom alapvető szerepét a kulturális kifejezések sokszínűségének védelmében, a 2005-ös egyezmény Kormányközi Bizottsága arra ösztönzi a civil szervezeteket, ideértve a mikro-, kis- és középméretű kulturális és kreatív vállalkozásokat, valamint kulturális intézményeket és szervezeteket, hogy rendszeresen nyújtsanak be írásos észrevételeket a Bizottság által meghatározott konkrét kérdésben.

Jelen felhívásban az alábbi két kérdésre várnak válaszokat:

a COVID-19 világjárvánnyal összefüggésében a kulturális kifejezések sokszínűsége témában felmerült offline és online kihívások;
a mikro-, kis- és középméretű kulturális és kreatív vállalkozások részvételének jelentősége a kulturális kifejezések sokszínűségének védelmében.

A felvetett témákban az észrevételeket az online elérhető kérdőív kitöltésével várják 2022. november 23-ig. 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.