2022-10-12 14:59:00

Felhívás kulturális sokszínűség témában - kérdőív

Az UNESCO 2005-ös, a kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről szóló egyezményhez kapcsolódóan felhívást tett közzé a civil társadalom írásbeli észrevételeinek összegyűjtésére.

Felismerve a civil társadalom alapvető szerepét a kulturális kifejezések sokszínűségének védelmében, a 2005-ös egyezmény Kormányközi Bizottsága arra ösztönzi a civil szervezeteket, ideértve a mikro-, kis- és középméretű kulturális és kreatív vállalkozásokat, valamint kulturális intézményeket és szervezeteket, hogy rendszeresen nyújtsanak be írásos észrevételeket a Bizottság által meghatározott konkrét kérdésben.

Jelen felhívásban az alábbi két kérdésre várnak válaszokat:

a COVID-19 világjárvánnyal összefüggésében a kulturális kifejezések sokszínűsége témában felmerült offline és online kihívások;
a mikro-, kis- és középméretű kulturális és kreatív vállalkozások részvételének jelentősége a kulturális kifejezések sokszínűségének védelmében.

A felvetett témákban az észrevételeket az online elérhető kérdőív kitöltésével várják 2022. november 23-ig. 

 

Hírek

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022

2/03/2023

2023. március 10-én ünnepi rendezvény keretében vehetik át díjaikat a Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022 nyertesei a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felovasótermében.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöksége által felállított tudományos szakmai bizottság döntött. Idén agrártudományok / földtudományok és kémiai tudományok / gyógyszerészettudomány tématerületen lehetett pályázni.

A díj védnöke a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.