2023-02-15 10:21:00

Élő örökségek jubileumi éve

2023-ban húszéves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye, az évforduló alkalmából negyvennyolc szellemi kulturális örökség, számtalan népművészeti, hagyományőrző fesztivál, koncertek, táncházak, bemutatók, workshopok várják az érdeklődőket egész évben. 

A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által koordinált egész éves ünnepségsorozat olyan kézműves, gasztronómiai, dramatikus és előadóművészeti hagyományokat, városi szokásokat hoz közel, mint a lipicai lótartás, a kalocsai népművészet, a Duna menti halászat vagy akár a magyar cirkuszművészet. 

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelynek célja a szellemi kulturális örökségelemek felkutatása és megőrzése. Az emberi közösségek az élő örökség sokszínűségét hordozzák, beleértve olyan gyakorlatokat, ábrázolásokat, kifejezésmódokat, ismereteket és készségeket, amelyek értelmet adtak és adnak ma is mindennapi életünknek. Ennek az örökségnek a megélése és továbbadása hozzájárul a közösségek folyamatos életképességéhez, erejéhez és jólétéhez. Az egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott, végrehajtásának szakmai koordinálását a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága végzi.

Hamarosan csatlakozhatunk a jubileumi év eseményeihez. Február 18-án indul a szellemi kulturális örökségeket bemutató Skanzen filmsorozat vetítése a közmédiában, amelynek néprajzi szakértője és felelős sorozatszerkesztője dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője, a filmek rendező-operatőre Kovács László (Konkam BT.). A filmek epizódjai nem csupán a néphagyományt, szokást vagy technikát hozzák közel az érdeklődőkhöz, hanem az azokat megtartó és éltető kisközösségeket is megszólaltatják. A nézők olyan közösségekkel ismerkedhetnek meg, amelyek úgy viszik tovább szokásaikat, hogy azok még a városba, vagy külföldre szakadt fiatalokat is képesek egy-egy alkalomra hazahívni, ismét bekapcsolni a közösség életébe.

A nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket bemutató TIT szabadegyetemi előadássorozat a Kossuth Klubban február 23-án az egyik farsangi hagyományunk megismertetésével, a novaji remélés bemutatásával kezdődik. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR

 

FEBRUÁR

• Február 5. Jöttömbe’, jártomba - zenés portréműsor - Dankó Rádió 10:00

• Február 18. A megtisztító korom – Novaji remélés - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Február 19. Poklade-Átváltozás – Busójárás Mohácson - Örökségek útján filmsorozat - Duna World 22:05

• Február 23. Népszokások - Szabadegyetemi kurzus a TIT Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) Szakértő: dr. Verebélyi Kincső néprajzkutató Közösség: Novaji remélők

MÁRCIUS

• Március 4. Akiket a háló megfogott – Kisszerszámos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Március 23. Hagyományos kézművesség - Szabadegyetemi kurzus a TIT Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) Szakértő: Erdei Lilla néprajzkutató, csipkeszakértő Közösség: Halasi csipkekészítők

ÁPRILIS

• Április 1-30. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• Április 2. Jöttömbe’, jártomba – zenés portréműsor - Dankó Rádió 10:00

• Április 8. Kard és kalács – Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Április 10. Emmausz-járás Bólyban - Húsvéthétfői népszokás - Örökségek útján filmsorozat - M5 10:00-16:00

• Április 20. Tánc mint örökség -Szabadegyetemi kurzus a TIT Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) Szakértő: dr. Pál-Kovács Dóra néprajzkutató, táncantropológus Közösség: Méhkeréki román táncok képviselője

MÁJUS

• Május 1-31. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• Május 6. Csipke-csodák – Halasi csipkekészítés - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Május 18. Zene mint öröksé - Szabadegyetemi kurzus a TIT Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) Szakértő: dr. Bolya Mátyás népzenész, népzenetanár Közösség: Bogyiszlói vonószenekar képviselője

• Május 28. Jöttömbe’, jártomba – zenés portréműsor - Dankó Rádió 10:00

•Május 28-29. Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

JÚNIUS

• Június 1-30. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• Június 24. Ami a kaszrojban fő – a karcagi birkapörkölt készítés hagyománya- Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

JÚLIUS

• Július 1-31. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• Július 1. Sár-szerelem – mezőtúri fazekasság - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Július 23. Jöttömbe’, jártomba – zenés portréműsor - Dankó Rádió 10:00

AUGUSZTUS

• Augusztus 1-31. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• Augusztus 5. Virágzó matyórózsa - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

SZEPTEMBER

• Szeptember 1-30. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

Szeptember 2. A seholsincs virágok világa - kalocsai népművészet- Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Szeptember 17. Jöttömbe’, jártomba – zenés portréműsor - Dankó Rádió 10:00

OKTÓBER

• Október 1-31. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• Október 7. Akiket a háló megfogott – Kisszerszámos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

NOVEMBER

• November 11-12. Örökségek útján - Tematikus útvonalak a Skanzenben

• November 4. Egri fertálymesterség - Örökségek útján filmsorozat - M5 15:20

• Nemzetközi konferencia

• November 12. Jöttömbe’, jártomba - zenés portréműsor - Dankó Rádió 10:00

DECEMBER

• December 2. vagy 23. Csobánolás – Bukovinai székely betlehemes játék - Örökségek útján filmsorozat – M5 15:20

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

1/03/2024

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel.