2021-05-04 08:29:00

Elhunyt Hámori József

Életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, volt miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság korábbi elnöke.

Hámori József (1932-2021) egyetemi tanár, számos jelentős tisztsége mellett jelentős szerepet vitt az UNESCO életében. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium minisztereként ő volt az UNESCO és az ICSU által kezdeményezett és 1999. június 26. – július 1. között Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia és más szervezetek közreműködésével megrendezett World Conference on Science, Science for the Twenty-first Century, A New Commitment konferencia elnöke. A konferencia társ-szervezői között találjuk Federico Mayort, az UNESCO elnökét és Werner Arbert, az ICSU elnökét. A konferencia célként a tudomány és a társadalom közti kapcsolat erősítését szolgálta.

2000. és 2012. között Hámori József az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként tevékenykedett. Ezekben az éveben került megrendezésre a World Conference of Science-ból kinőtt World Science Forum (WSF) Budapesten megrendezett első (2003), második (2005) és harmadik (2007) ülése.

Hámori Józsefre, a magyar és a nemzetközi tudományos és oktatási élet kiemelkedő személyiségére, tisztelettel emlékezik az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.