2023-05-01 16:26:00

Egyetemi tankönyv ma és holnap

A Budapest Könyvfőváros 2023 című rendezvénysorozat keretei között az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, a Medicina Könyvkiadó Zrt., és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Egyetemi tankönyv ma és holnap címmel, 2023. május 19-én 9:00 és 17:00 óra között tudományos tanácskozást rendez az Ötpacsirta Szalonban (Budapest, VIII. Ötpacsirta utca 4).

A tanácskozáson egyetemi tankönyvek magyarországi és külföldi kiadóinak képviselői, felsőoktatási szakértők és hallgatók, illetve frissen végzettek részvételével kívánunk a címben megadott témáról véleményt cserélni, kritikus pontokat felmutatni és megoldásokat keresni előadások és kerekasztal-beszélgetések formájában.

Az egyetemi tankönyvek az egyetemek kialakulásával együtt jelentek meg sokszáz évvel ezelőtt. A digitális technika rohamos térnyerése ellenére, remélhetőleg, az egyetemi tanároknak és diákoknak továbbra is szükségük lesz az egyetemi tankönyvek klasszikus formájára is. Az egyetemi tankönyvet meg kell írni és szerkeszteni, ha többszerzős, kiadót kell találni, a kiadó üzleti terve alapján a tankönyvet a piacon meg kell venni, majd így lehet tanulni belőle. A tankönyv ezután felkerül a könyvespolcra, és ott mindig közvetlenül elérhető.

Az egyetemi tankönyv elsősorban a hallgatókhoz szól. Az egyetemi tanár előadásaiban (amennyiben még léteznek) foglalkozhat mindazzal, ami a tankönyvekben foglaltakhoz kapcsolódóan tágabb terekre vezeti a hallgatót.

Az egyetemi tankönyvnek már a borítójával fel kell, hogy keltse a vásárlók érdeklődését. Fontos, hogy az illusztrációk mind szakmai, mind esztétikai minőségükben kitűnjenek. A jól szerkesztett egyetemi tankönyv él a tipográfiai lehetőségek tárházával. Szívderítő, szép élmény a könyvet kézbe venni, forgatni és lapozgatni benne.

A fent leírt, ideális elképzelésekkel összhangban az egyetemi tankönyvnek ki kell állnia a versenyt mind az egyetemi jegyzettel, mind a technika által nyújtott egyéb lehetőségekkel. Tudományterületekként és tantárgyakként meg kell találni az egyensúlyt az ismeretközlés különféle formái között.

A Budapest Könyvfőváros 2023 programsorozat keretei között a konferencia szervezői ilyen és hasonló gondoltokkal várják az érdeklődőket, és igyekeznek egyengetni az egyetemi tankönyvek jövőbeni sorsát.

A szervezőkkel egyetértésben

Réthelyi Miklós,

az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke

 

A konferencia nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát 2023. május 15-ig a medkiad@medicinazrt.hu e-mail címen jelezze. Parkolás a szomszédos utcákban, illetve a Pollack Mihály téri mélygarázsban lehetséges.

 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

 

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.