2023-10-30 10:22:00

Bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja (november 3.)

Az UNESCO egy 2021. évben hozott döntése szerint november 3. lett a Bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja. E nap megünneplésére hazánkban a bioszféra-rezervátumokat kezelő nemzeti park igazgatóságok a cikkben olvasható eseményeket szervezik a természet iránt érdeklődők számára.

 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park IgazgatóságFórum a Pilisi Bioszféráért” elnevezéssel közösségi napot tart a Pilisi Bioszféra-rezervátum iránt érdeklődőknek 2023. november 3-án.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Haragistya és környékén szervez hosszabb túrát 2023. november 4-én. Részletekért tekintse meg a nemzeti park igazgatóság weboldalát: https://anp.hu/tura/205

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Mura-mentén, azok ártéri erdeiben szervez kirándulást 2023. november 4-én. Részletek a következő linken találhatók: https://www.bfnp.hu/hu/program/tura-a-mura-menten-2023-11-04.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Boki-Duna holtágánál tart túrát 2023. november 4-én, melynek célja a környéken fészkelő lúdfajok megfigyelése. További részletekért kattintson a https://ddnp.hu/okoturizmus/esemenynaptar/esemenynaptar_1 linkre.

 

Mura ártere ősszel
Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 
 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Hortobágy-halastó környékén szervez gyalogtúrát 2023. november 4-én, ahol a remélhetőleg vadludak, esetleg a Szibéria északnyugati részén fészkelő fokozottan védett vörösnyakú ludak megfigyelésére is lehetőség lesz. Részletek hamarosan a https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus link novemberi programjai között.

A Kiskunsági Nemzeti Park két eseménnyel készül. November 4-én az áttelelő vadlibák csapatait tekinthetik meg az érdeklődők, november 5-én pedig szervezett túrát tart a KNPI a Kolon-tónál, bejárva a Bikatorok tanösvényt. Részletek a https://www.knp.hu/hu/programok/oszi-libatura-a-bioszfera-rezervatumok-napja-alkalmabol-548 linken találhatók.

 

Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el a túrák részleteit a nemzeti park igazgatóságok weboldalain, mivel a részvétel a túrák többségén előzetes regisztrációhoz kötött. Továbbá érdemes követni a túrákkal kapcsolatban leírt tanácsokat is.

 

Elhagyott kavicsbánya a Dráva árterén
Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 
 

A hazai bioszféra-rezervátumokról további információkat talál a https://termeszetvedelem.hu/hazai-bioszfera-rezervatumok/ linken.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenete itt érhető el.

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.