2023-10-30 10:22:00

Bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja (november 3.)

Az UNESCO egy 2021. évben hozott döntése szerint november 3. lett a Bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja. E nap megünneplésére hazánkban a bioszféra-rezervátumokat kezelő nemzeti park igazgatóságok a cikkben olvasható eseményeket szervezik a természet iránt érdeklődők számára.

 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park IgazgatóságFórum a Pilisi Bioszféráért” elnevezéssel közösségi napot tart a Pilisi Bioszféra-rezervátum iránt érdeklődőknek 2023. november 3-án.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Haragistya és környékén szervez hosszabb túrát 2023. november 4-én. Részletekért tekintse meg a nemzeti park igazgatóság weboldalát: https://anp.hu/tura/205

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Mura-mentén, azok ártéri erdeiben szervez kirándulást 2023. november 4-én. Részletek a következő linken találhatók: https://www.bfnp.hu/hu/program/tura-a-mura-menten-2023-11-04.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Boki-Duna holtágánál tart túrát 2023. november 4-én, melynek célja a környéken fészkelő lúdfajok megfigyelése. További részletekért kattintson a https://ddnp.hu/okoturizmus/esemenynaptar/esemenynaptar_1 linkre.

 

Mura ártere ősszel
Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 
 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Hortobágy-halastó környékén szervez gyalogtúrát 2023. november 4-én, ahol a remélhetőleg vadludak, esetleg a Szibéria északnyugati részén fészkelő fokozottan védett vörösnyakú ludak megfigyelésére is lehetőség lesz. Részletek hamarosan a https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus link novemberi programjai között.

A Kiskunsági Nemzeti Park két eseménnyel készül. November 4-én az áttelelő vadlibák csapatait tekinthetik meg az érdeklődők, november 5-én pedig szervezett túrát tart a KNPI a Kolon-tónál, bejárva a Bikatorok tanösvényt. Részletek a https://www.knp.hu/hu/programok/oszi-libatura-a-bioszfera-rezervatumok-napja-alkalmabol-548 linken találhatók.

 

Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el a túrák részleteit a nemzeti park igazgatóságok weboldalain, mivel a részvétel a túrák többségén előzetes regisztrációhoz kötött. Továbbá érdemes követni a túrákkal kapcsolatban leírt tanácsokat is.

 

Elhagyott kavicsbánya a Dráva árterén
Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 
 

A hazai bioszféra-rezervátumokról további információkat talál a https://termeszetvedelem.hu/hazai-bioszfera-rezervatumok/ linken.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenete itt érhető el.

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.