2023-07-03 09:47:00

Az USA visszatér az UNESCO-ba

Az UNESCO 193 tagállama a szervezet rendkívüli közgyűlésén június 30-án igen nagy többséggel szavazta meg az Egyesült Államok javaslatát a UNESCO-ba való visszalépéséről. 

 

"Ezzel a visszatéréssel az UNESCO még erősebb pozícióba kerül megbízatásának teljesítéséhez." 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója

 

Az Amerikai Egyesült Államok 2023. június 8-án levelet küldött az UNESCO főigazgatójának, melyben jelezte, hogy – a 2018-as kilépését követően – már júliusban újra csatlakozna a szervezethez egy konkrét pénzügyi terv szerint, amely kötelezettségvállalást tartalmaz az USA mintegy 619 millió dollárnyi tagdíj-hátralékának visszafizetésére. Az USA visszatérésével kapcsolatos pénzügyi kérdések megvitatására, 65 tagállam kezdeményezésére,  a főigazgató rendkívüli közgyűlést hívott össze, melyre 2023. június 29-30-án került sor az UNESCO párizsi központjában. 

Péntek délután igen nagy többséggel - 132 igen szavazattal és 10 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett - elfogadták az amerikai javaslatot, így minden feltétel adott ahhoz, hogy az USA júliusban teljes mértékben visszatérjen az UNESCO-ba. Magyarország természetesen igennel szavazott. 

 

"Nagyszerű nap ez az UNESCO és a multilateralizmus számára. Az elmúlt években elért lendületre építve szervezetünk az Egyesült Államok visszatérésével ismét az univerzalizmus felé halad." 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója

 

A rendkívüli ülés összehívását az indokolta, hogy azt követően, hogy a Közgyűlés 2011-ben felvette Palesztinát szervezetbe teljes jogú tagként, az USA nem fizette be a tagdíját, így a 8 év elmaradt befizetései következtében a 2023 novemberében esedékes Közgyűlés 42. ülésszakán szavazati joggal nem rendelkezhetett, és választható sem lehetett volna. 
 

Az Egyesült Államok tagdíja a jövőben a szervezet rendes költségvetésének 22%-át teszi ki. Ehhez adódik hozzá hátralékaik fokozatos befizetése több éven keresztül, valamint 2023-ban 10 millió dolláros önkéntes hozzájárulás kiválasztott programok finanszírozásához (ilyenek az oktatáshoz való hozzáférés támogatása Afrikában, a holokausztra való emlékezés, a kulturális örökség megőrzése Ukrajnában és az újságírók védelmét támogató programok). Az UNESCO így megerősített költségvetéssel tudja folytatni oktatási, kulturális, tudományos és információs programjainak végrehajtását, emellett fokozni tudja az Afrikáért és a nemek közötti egyenlőségért, a két stratégiai prioritásáért tett fellépését is.

 

"Az UNESCO mandátuma – oktatás, tudomány, kultúra, információszabadság – abszolút központi szerepet játszik a 21. század kihívásaival történő megküzdésben. Ez a központi szerep, valamint a szervezeten belüli politikai feszültségek enyhülése és az elmúlt években indított kezdeményezések késztették az Egyesült Államokat a visszatérés kezdeményezésére."

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója

 

A szervezet élére 2017 novemberében megválasztott Audrey Azoulay a politikai feszültségek enyhítése és a konszenzus megtalálása érdekében közvetítéseket vezetett a legérzékenyebb, például közel-keleti témákban. Megreformálta a szervezetet is, hogy az hatékonyabban működjön. 

Az UNESCO így olyan új kezdeményezéseket tudott elindítani, amelyek lehetővé tették, hogy napjaink kihívásaival foglalkozzon, például a mesterséges intelligencia etikájával és az óceánok védelmével. Történelmi ambícióival összhangban visszatért az emblematikus helyszíni kampányokhoz is – mint például az iraki Moszul óvárosának újjáépítése. Az Egyesült Államok az UNESCO főigazgatójának június elején küldött levelében a visszatérésének okai között hivatkozik ezekre a reformokra és kezdeményezésekre is.

További információk: 

https://www.unesco.org/en/articles/united-states-america-returns-unesco-very-large-majority-member-states-vote-favour 

Hírek

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

28/09/2023

2023. szeptember 26-án az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság rendezvényt tartott annak megünneplésére, hogy Magyarország 75 éve - 1948. szeptember 14-én - csatlakozott az UNESCO-hoz. Firmin Edouard Matoko, az UNESCO Afrika prioritásért és külkapcsolatokért felelős főigazgató-helyettesének videó üzenete és Réthelyi Miklós elnök köszöntője nyitotta a programot, majd két kerekasztal beszélgetés során az UNESCO munkájában, programjaiban részt vevő kiemelkedő kutatók, szakemberek, diplomaták saját személyes tapasztalataik alapján beszéltek a világszervezet működéséről, abban Magyarország szerepéről és sikereiről. A rendezvény Turóczy László nagykövet zárszavával ért véget.  

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.