2021-06-15 09:25:00

Az UNESCO fennállásának 75. évfordulója

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án 37 állam írta alá Londonban. A szervezet Alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba Párizsban, miután 20 állam ratifikálta.

Az UNESCO alkotmányának XV. cikke értelmében az államoknak az Egyesült Királyság kormányánál kell letétbe helyezniük az UNESCO-tagság elfogadásáról szóló okiratot. A szervezet Alkotmánya az Egyesült Királyság kormányának levéltárában érhető el aláírásra megnyitva. Az aláírásra az elfogadási okirat letétbe helyezése előtt vagy után egyaránt sor kerülhet. Az elfogadás kizárólag akkor érvényes, ha azt megelőzi vagy követi az aláírás. A szervezetből kilépett állam tagságának újra felvétele céljából letétbe helyez egy új elfogadási okiratot.

 

Az évforduló alkalmából az UNESCO, az Egyesült Királyság (mint az Alkotmány letéteményese) és Franciaország (mint a szervezet székhelye) együttműködésében megvalósult az elfogadási okiratok digitalizálása. A létrehozott archívum itt érhető el. Az együttműködés eredményeként megtörtént az 1945. évi alkotmány digitalizálása is.

 

Magyarországról

 

Az UNESCO-nak jelenleg 193 tagállama és 11 társult állama van, Magyarország 1948. szeptember 14. óta tagja a szervezetnek. A ratifikálásról szóló dokumentum itt érhető el. Hazánk 1952-ben kilépett a szervezetből, majd 1954-ben letétbe helyezte az új elfogadási okiratot, amely időpontól tagságunk folyamatos. A két dokumentum szintén hozzáférhető a létrehozott archívumban.

 

További információk a brit-francia kezdeményezésről: 

https://digital.archives.unesco.org/fr/webexposition-fr/detail/ebfcecf8-fc79-4fd5-a5f8-cdc3113832b0  

Hírek

Jubileumi MAB-konferencia az MTA épületében

12/10/2021

A Magyar Tudományos Akadémia, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a MAB (MAB - Man and Biosphere, Ember és Bioszféra) Magyar Nemzeti Bizottság 2021. október 19-én tudományos konferenciát szervez az MTA Felolvasótermében az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának fél évszázados fennállása alkalmából.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

7/10/2021

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. Magyarországon idén október 4-8. között kerül megrendezésre, kiemelt témája a minőségi oktatás és a klímavédelem. A nyitó tanórát Áder János köztársasági elnök tartotta.

Changemakers Youth Forum

Changemakers Youth Forum

6/10/2021

The Changemakers Youth Forum takes place on Saturday the 16th of October. It promises inspiring keynotes, engaging workshops, a career fair and exhibition area, lots of networking opportunities, and so much more!

Karikó Katalin L'Oréal-UNESCO díjat kapott

30/09/2021

Az 1998-ban létrehozott L'Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. A L'Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért pályázati felhívása keretében öt kimagasló teljesítményt nyújtó kutatónő részesül elismerésben a világ öt régiójából az élet- és környezettudományok terén végzett munkájáért. A díjazottak egyénenként 100.000 euró összegű díjazásban részesülnek.