2021-06-14 09:35:00

Az UNESCO 2021. évi tudományról szóló jelentése

Az UNESCO ötévente teszi közzé a tudományról szóló jelentését, amelyben beszámol a tudományirányításban megfigyelhető trendekről. Az 52 ország 70 szerzője által írt idén közzétett kiadvány összesíti a kiadásokra, a humánerőforrásra, a tudományos publikációkra és a szabadalmakra vonatkozó adatokat. A Versenyfutás az idővel az intelligensebb fejlődésért (The Race against Time for Smarter Development) című jelentés nyomon követi az előrelépést az ENSZ által elfogadott, 2030-ig megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé, valamint a negyedik ipari forradalom gyors előrehaladását. Mindemellett megismerhetjük a COVID-19 világjárvány globális kutatásra és innovációra gyakorolt hatásait is.

 

Versenyfutás az idővel az intelligensebb fejlődésért

 

 

A sorozat hetedik kiadása azt vizsgálja, hogy az országok hogyan használják a tudományt egy digitális és ökológiailag intelligens jövő megvalósításához.

 

 

A 2021. június 11-én bemutatott jelentés kapcsán Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója elmondta:

 

„A jobb adottságokkal rendelkező tudomány elengedhetetlen. A tudománynak kevésbé egyenlőtlenné, sokkal együttműködőbbé és nyitottabbá kell válnia. A mai kihívások – úgymint a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az óceánok egészségének romlása és a járványok – globálisak. Ezért kell mozgósítanunk a világ minden tájáról a tudósokat és a kutatókat."

 

 

A jelentés teljes terjedelmében itt érhető el. Az idei évi jelentéssel kapcsolatos elemzések, a korábban kiadott jelentésekről tovább információk a https://www.unesco.org/reports/science/2021/en oldalon olvashatóak.

Hírek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

22/11/2021

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Megjelent az UNESCO Tudományos jelentése

Megjelent az UNESCO Tudományos jelentése

12/11/2021

Az UNESCO tudományos jelentései (UNESCO Science Report) világszerte figyelemmel kísérik a tudományirányításban megfigyelhető tendenciákat annak érdekében, hogy a szervezet azonosítani tudja, melyik fejlődési utat követik az országok. A nemrég kiadott hetedik jelentés (The race against time for smarter development) azt vizsgálja, hogyan használják az országok a tudományt egy digitálisan és ökológiailag intelligens jövő megvalósításáért.