2022-10-27 14:19:00

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni nap 2022.

Az iskolai erőszak és zaklatás, beleértve az internetes zaklatást is, széles körben elterjedt, és jelentős számú gyermeket és serdülőt érint. Ezt felismerve idén már harmadik alkalommal rendezi meg az UNESCO az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napot, mely ebben az évben november 3-ára esik. 

A világnap létrehozásáról egyhangúlag döntött az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszaka  2019 novemberében, felismerve, hogy az iskolai erőszak minden formájában sérti a gyermekek és serdülők oktatáshoz, egészséghez és jólléthez való jogát. A döntés szerint minden év novemberének első csütörtökén tartják a nemzetközi napot, mely idén november 3-a.  

2022-ben a világnap alkalmából rendezett események 

Az idén a nemzetközi nap alkalmából rendezett események a pedagógusok fontos szerepét emelik ki abban, hogy az iskola minden tanuló számára biztonságos hellyé válhasson. Minthogy a tanárok állnak a megoldás középpontjában, érezniük kell, hogy felhatalmazásuk, támogatásuk erős, valamint képesek és készek kell legyenek a cselekvésre. Ezen túlmenően sürgősen további képzésekre és erősebb támogatásra van szükség mind az iskolától, mind azon kívülről is. 

Az idei, az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi nap kiemelt témájának megfelelően "Not on my watch" címmel tartanak nemzetközi szemináriumot a tanárok szerepéről az iskolai erőszak megelőzésében és kezelésében. 

Az eseményt az UNESCO párizsi székházában tartják, de azt online is lehet követni angol, francia és spanyol szinkrontolmácsolással. A Zoom platformon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Időpont: 2022. november 3. 14:00-16:00 
 
 
További információk az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napról: https://www.unesco.org/en/days/against-school-violence-and-bullying
 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.