2022-10-27 14:19:00

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni nap 2022.

Az iskolai erőszak és zaklatás, beleértve az internetes zaklatást is, széles körben elterjedt, és jelentős számú gyermeket és serdülőt érint. Ezt felismerve idén már harmadik alkalommal rendezi meg az UNESCO az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napot, mely ebben az évben november 3-ára esik. 

A világnap létrehozásáról egyhangúlag döntött az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszaka  2019 novemberében, felismerve, hogy az iskolai erőszak minden formájában sérti a gyermekek és serdülők oktatáshoz, egészséghez és jólléthez való jogát. A döntés szerint minden év novemberének első csütörtökén tartják a nemzetközi napot, mely idén november 3-a.  

2022-ben a világnap alkalmából rendezett események 

Az idén a nemzetközi nap alkalmából rendezett események a pedagógusok fontos szerepét emelik ki abban, hogy az iskola minden tanuló számára biztonságos hellyé válhasson. Minthogy a tanárok állnak a megoldás középpontjában, érezniük kell, hogy felhatalmazásuk, támogatásuk erős, valamint képesek és készek kell legyenek a cselekvésre. Ezen túlmenően sürgősen további képzésekre és erősebb támogatásra van szükség mind az iskolától, mind azon kívülről is. 

Az idei, az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi nap kiemelt témájának megfelelően "Not on my watch" címmel tartanak nemzetközi szemináriumot a tanárok szerepéről az iskolai erőszak megelőzésében és kezelésében. 

Az eseményt az UNESCO párizsi székházában tartják, de azt online is lehet követni angol, francia és spanyol szinkrontolmácsolással. A Zoom platformon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Időpont: 2022. november 3. 14:00-16:00 
 
 
További információk az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napról: https://www.unesco.org/en/days/against-school-violence-and-bullying
 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.