2022-10-27 14:19:00

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni nap 2022.

Az iskolai erőszak és zaklatás, beleértve az internetes zaklatást is, széles körben elterjedt, és jelentős számú gyermeket és serdülőt érint. Ezt felismerve idén már harmadik alkalommal rendezi meg az UNESCO az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napot, mely ebben az évben november 3-ára esik. 

A világnap létrehozásáról egyhangúlag döntött az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszaka  2019 novemberében, felismerve, hogy az iskolai erőszak minden formájában sérti a gyermekek és serdülők oktatáshoz, egészséghez és jólléthez való jogát. A döntés szerint minden év novemberének első csütörtökén tartják a nemzetközi napot, mely idén november 3-a.  

2022-ben a világnap alkalmából rendezett események 

Az idén a nemzetközi nap alkalmából rendezett események a pedagógusok fontos szerepét emelik ki abban, hogy az iskola minden tanuló számára biztonságos hellyé válhasson. Minthogy a tanárok állnak a megoldás középpontjában, érezniük kell, hogy felhatalmazásuk, támogatásuk erős, valamint képesek és készek kell legyenek a cselekvésre. Ezen túlmenően sürgősen további képzésekre és erősebb támogatásra van szükség mind az iskolától, mind azon kívülről is. 

Az idei, az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi nap kiemelt témájának megfelelően "Not on my watch" címmel tartanak nemzetközi szemináriumot a tanárok szerepéről az iskolai erőszak megelőzésében és kezelésében. 

Az eseményt az UNESCO párizsi székházában tartják, de azt online is lehet követni angol, francia és spanyol szinkrontolmácsolással. A Zoom platformon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Időpont: 2022. november 3. 14:00-16:00 
 
 
További információk az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi napról: https://www.unesco.org/en/days/against-school-violence-and-bullying
 

Hírek

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022

2/03/2023

2023. március 10-én ünnepi rendezvény keretében vehetik át díjaikat a Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022 nyertesei a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felovasótermében.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöksége által felállított tudományos szakmai bizottság döntött. Idén agrártudományok / földtudományok és kémiai tudományok / gyógyszerészettudomány tématerületen lehetett pályázni.

A díj védnöke a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.