2023-04-05 13:25:00

Átadták a Varázslatos Magyarország fotópályázatainak díjait

A Varázslatos Magyarország (VM) átadta a 2022-es természetfotó pályázatának nagydíját, és megnyitotta idei fotókiállítását 2023. április 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett. A Jeles napok – UNESCO alkategória első három helyezettje: 1. Simay Attila, 2. Barta Andrea, 3. Mátraházi Tibor.

Az est házigazdájaként a népszerű tévés műsorvezető, Gundel Takács Gábor kalauzolta végig a résztvevőket a gazdag, film- és képvetítésekkel tarkított programokon. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László nyitotta meg, majd Balczó Bertalan természetvédelméért felelős helyettes államtitkár és Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója köszöntötte a vendégeket.

Az est második felében adták át a várva várt díjakat. A fő- és alkategóriák első három helyezettjének járó elismeréseket Gaál Péter alapító, a VM-mel 2022-ben közös pályázatot hirdető National Geographic Magyarország magazin színeiben ifj. Vitray Tamás főszerkesztő, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság képviseletében Dr. Soós Gábor főtitkár, valamint a Theodora ásványvíz képviseletében van der Wildt Nikolett marketingigazgató nyújtották át. A Metrirep különdíját a tulajdonos (és egyben a VM pályázatának szakmai elnöke) Barbalics Nándor, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, a naturArt különdíját pedig Fáth Péter adta át.

A közönség egy gyönyörű képvetítésben is gyönyörködhetett A magyar természetfotó nagydíja ranglistájának 50-4. helyezettjeinek képeiből, majd a legizgalmasabb részhez elérkezve megtudhattuk, hogy kik lettek A magyar természetfotó nagydíjának dobogósai. A nyerteseknek Gaál Péter, a VM alapítója és Kövesi Eszter ügyvezető adta át díjaikat. 

A 3. helyen Kocsis Ferenc végzett, aki az Arany Daru szobor bronz változatát kapta meg, a 2. helyezett, Kaszás Norbert egy ezüst szobrot vett át, a nagydíjat megtestesítő Arany Daru szobrot pedig Daróczi Csaba érdemelte ki, aki a VM-et immár hetedik ízben nyerte meg. Csaba győzelmének különlegessége, hogy idén kizárólag a kompakt kategóriában versenyzett, csakis mobiltelefonnal és GoProval készített képekkel, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a jó természetfotó készítéséhez nem feltétlenül szükséges drága felszerelés, jó fotós szem viszont annál inkább. A szobrokat, a Varázslatos Magyarország emblematikus daru logójára utalva, Dienes Szilárd szobrászművész tervezete és készítette, a nagydíjasok e mellett pedig átvehették Skerletz Zsófia festőművész akvarelljeit, amelyet a művésznő a fotósok képei alapján készített el.

A program zárásaként a látogatók megtekinthették a Múzeumban a 70 alkotó 209 képéből készült kiállítást. A tárlaton kiemelt helyet kapott A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhattak a résztvevők. A kiállításon egy reprezentatív válogatás mutatta be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát. A tárlat idén nyolc helyszínen tekinthető meg.

 

 

Az esemény teljes egészében megtekinthető itt.

További információk: https://vm-magazin.hu/daroczi-csabae-lett-a-magyar-termeszetfoto-nagydija/ 

 

 

Jeles napok - UNESCO alkategória

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett Jeles napok – UNESCO című kategóriában az UNESCO által meghirdetett jeles napok témáiban lehetett fotókat beküldeni. Áprilistól decemberig minden hónapban kiválasztottunk egyet, és az ahhoz direkt vagy elvont módon kapcsolódó fotókat vártunk.

 

A 2022. évi összesített eredmények alapján díjazottjaink a következők:
1. Simay Attila                              2. Barta Andrea                                 3. Mátraházi Tibor

 

A képen láthatóak: Barta Andrea, Simay Attila (díjazottak), Dr. Soós Gábor, Gaál Péter
Fotó: Varázslatos Magyarország 
 

Valamennyi pályázónknak és a díjazottaknak sok szeretettel gratulálunk!

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság honlapján az elmúlt hónapokban közzétettünk egy-egy cikket a fordulók legjobbjainak képeivel. A decemberi téma A jövők világnapja volt. A forduló legjobb fotóiból készült összefoglaló itt látható:

 

Herendy Adrienn: MTZ a szőttesen
Helyszín: Bükki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Ambrus Tímea: A fakopáncs álma
Helyszín: Duna-Ipoly Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Ambrus Tímea: Fény a sötétségben
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

2024. április 25.

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

2024. április 19.

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

2024. március 28.

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.