2023-04-05 13:25:00

Átadták a Varázslatos Magyarország fotópályázatainak díjait

A Varázslatos Magyarország (VM) átadta a 2022-es természetfotó pályázatának nagydíját, és megnyitotta idei fotókiállítását 2023. április 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett. A Jeles napok – UNESCO alkategória első három helyezettje: 1. Simay Attila, 2. Barta Andrea, 3. Mátraházi Tibor.

Az est házigazdájaként a népszerű tévés műsorvezető, Gundel Takács Gábor kalauzolta végig a résztvevőket a gazdag, film- és képvetítésekkel tarkított programokon. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László nyitotta meg, majd Balczó Bertalan természetvédelméért felelős helyettes államtitkár és Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója köszöntötte a vendégeket.

Az est második felében adták át a várva várt díjakat. A fő- és alkategóriák első három helyezettjének járó elismeréseket Gaál Péter alapító, a VM-mel 2022-ben közös pályázatot hirdető National Geographic Magyarország magazin színeiben ifj. Vitray Tamás főszerkesztő, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság képviseletében Dr. Soós Gábor főtitkár, valamint a Theodora ásványvíz képviseletében van der Wildt Nikolett marketingigazgató nyújtották át. A Metrirep különdíját a tulajdonos (és egyben a VM pályázatának szakmai elnöke) Barbalics Nándor, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, a naturArt különdíját pedig Fáth Péter adta át.

A közönség egy gyönyörű képvetítésben is gyönyörködhetett A magyar természetfotó nagydíja ranglistájának 50-4. helyezettjeinek képeiből, majd a legizgalmasabb részhez elérkezve megtudhattuk, hogy kik lettek A magyar természetfotó nagydíjának dobogósai. A nyerteseknek Gaál Péter, a VM alapítója és Kövesi Eszter ügyvezető adta át díjaikat. 

A 3. helyen Kocsis Ferenc végzett, aki az Arany Daru szobor bronz változatát kapta meg, a 2. helyezett, Kaszás Norbert egy ezüst szobrot vett át, a nagydíjat megtestesítő Arany Daru szobrot pedig Daróczi Csaba érdemelte ki, aki a VM-et immár hetedik ízben nyerte meg. Csaba győzelmének különlegessége, hogy idén kizárólag a kompakt kategóriában versenyzett, csakis mobiltelefonnal és GoProval készített képekkel, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a jó természetfotó készítéséhez nem feltétlenül szükséges drága felszerelés, jó fotós szem viszont annál inkább. A szobrokat, a Varázslatos Magyarország emblematikus daru logójára utalva, Dienes Szilárd szobrászművész tervezete és készítette, a nagydíjasok e mellett pedig átvehették Skerletz Zsófia festőművész akvarelljeit, amelyet a művésznő a fotósok képei alapján készített el.

A program zárásaként a látogatók megtekinthették a Múzeumban a 70 alkotó 209 képéből készült kiállítást. A tárlaton kiemelt helyet kapott A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhattak a résztvevők. A kiállításon egy reprezentatív válogatás mutatta be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát. A tárlat idén nyolc helyszínen tekinthető meg.

 

 

Az esemény teljes egészében megtekinthető itt.

További információk: https://vm-magazin.hu/daroczi-csabae-lett-a-magyar-termeszetfoto-nagydija/ 

 

 

Jeles napok - UNESCO alkategória

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett Jeles napok – UNESCO című kategóriában az UNESCO által meghirdetett jeles napok témáiban lehetett fotókat beküldeni. Áprilistól decemberig minden hónapban kiválasztottunk egyet, és az ahhoz direkt vagy elvont módon kapcsolódó fotókat vártunk.

 

A 2022. évi összesített eredmények alapján díjazottjaink a következők:
1. Simay Attila                              2. Barta Andrea                                 3. Mátraházi Tibor

 

A képen láthatóak: Barta Andrea, Simay Attila (díjazottak), Dr. Soós Gábor, Gaál Péter
Fotó: Varázslatos Magyarország 
 

Valamennyi pályázónknak és a díjazottaknak sok szeretettel gratulálunk!

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság honlapján az elmúlt hónapokban közzétettünk egy-egy cikket a fordulók legjobbjainak képeivel. A decemberi téma A jövők világnapja volt. A forduló legjobb fotóiból készült összefoglaló itt látható:

 

Herendy Adrienn: MTZ a szőttesen
Helyszín: Bükki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Ambrus Tímea: A fakopáncs álma
Helyszín: Duna-Ipoly Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Ambrus Tímea: Fény a sötétségben
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".