2022-03-16 13:54:00

Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb inspiráló kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével kilencedik alkalommal ítéltek oda. A kiírásra ezúttal anyagtudományok vagy nanotechnológia, illetve építész- vagy építőmérnöki tudományterületen lehetett pályázni, valamint emellett  immár második alkalommal adtak át elismerést a kutatói tevékenység támogatásáért.

Nanotechnológia kategóriában Dr. Csapó Edit vegyész vehette át az elismerést, aki a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa és az MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoport vezetője, s közel 12 éve foglalkozik aranytartalmú nanoszerkezetű anyagokkal.

Kutatócsoportjával egyrészt olyan szenzorokat terveznek, amelyek a jövőben gyorsan és hatékonyan ismerhetik fel akár az emberi szervezet tumoros sejtjeit is; ehhez kapcsolódva jelenleg melanóma tumort felismerő nano-objektumok fejlesztésén dolgoznak. Egyelőre nem pontosan ismert, hogy ezek a nemesfém nano-objektumok milyen fehérjékkel vagy receptorokkal lépnek kölcsönhatásba és hogyan, így ezeket a kölcsönhatásokat is próbálják minél részletesebben feltárni. Emellett nanoméretű hordozó rendszereket is fejlesztenek, amelyek révén egy adott gyógyszermolekula a szervezet célzott helyére juttatható el, felszabadulása pedig időben is szabályozható.

Az építőmérnöki tudományok kategória díjazottja Dr. Majorosné Dr. Lublóy Éva, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, akinek szakterülete a vasbetonszerkezetek tűzvédelme és az építőanyagok roncsolásmentes vizsgálata. Napjainkban a CT már széles körben elterjedt módszernek számít az orvosi diagnosztikában, az anyagvizsgálatok terén azonban szinte egyáltalán nem alkalmazzák. A kutatónő építőanyagokon végzett CT-vizsgálatai tehát rendkívüli innovációnak számítanak, melyek révén az anyagok belső szerkezetéről és esetleges leromlásukról lehet pontosabb képet kapni. Igen aktuálisak a díjazott tűzvédelemmel kapcsolatos kutatásai is, melyek során a beton tűzállóságának fokozására szolgáló paramétereket igyekezett feltárni.

A kiváló kutatói teljesítményhez nemcsak biztos és támogató családi háttérre van szükség, hanem a mindennapi munkát segítő technikusokra, laboránsokra, asszisztensekre és szakmai segítőkre is. Épp ezért a Nők a Tudományban Egyesület a kutatói tevékenység támogatását elismerve Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adományozott Illés Klárának, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont laboratóriumi asszisztensének.

A díjazott precíz, pontos munkájával a Molekuláris Nemesítési Osztály és a Kalászos Gabona Nemesítési Osztály kutatóit segíti, a tőle származó kísérleti adatokban kollégái minden esetben vakon megbízhatnak. Tudása és tapasztalata rendkívül szerteágazó, így a vetéstől a genetikai vizsgálatokon, keresztezési programokon és a kórtani, morfológiai felvételezésen át az aratásig és feldolgozásig minden munkafolyamatban segíteni tudja a kutatók munkáját.

 

További információk: https://nokatud.hu/kivalosagi-dij/ 

Fotó: Hódosy Kristóf

 

Hírek

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

17/05/2022

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében a biológiai sokféleség világnapja alkalmából megvalósuló rendezvényre 2022. május 20-án 10 órától, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. 

Élő örökség és fenntartható fejlődés online kurzus

16/05/2022

Az UNESCO kifejlesztette az első tömeges nyílt online kurzust (MOOC) a szellemi kulturális örökségről és fenntartható fejlődésről a Nemzetközi  Információs és Networking Központtal a Szellemi Kulturális Örökségért az Ázsiai és Csendes-óceáni Térségben (ICHCAP), a Fenntartható Fejlődési Célok Akadémiával és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem UNESCO Tanszékével együttműködve. 

Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap

16/05/2022

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zenepedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegyzéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében –Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomag című kiadványát.

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

Fény napi programsorozat az Agroverzumban

Fény napi programsorozat az Agroverzumban

15/05/2022

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában. 

A május 16-i fény nemzetközi napjának alkalmából az Agroverzum Tudományos Élményközpont többnapos programsorozatot kínál az odalátogatók számára!