2020-12-15 15:42:00

Antiszemitizmus ellen az iskolákban - kiadvány

"Az antiszemitizmus ellen az iskolákban: képzési tantervek" címmel jelentetett meg az UNESCO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények  és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) új szakmai anyagokat tanárképzők és iskolaigazgatók részére. A november 24-én, online bemutatott kiadványok az antiszemitizmus riasztó növekedésére kívánnak reagálni, amely a zsidó közösségek és egyének biztonságát fenyegeti az egész világon.

 
A kiadványok elkészítése azt a nézetet tükrözi, hogy az oktatás döntő szerepet játszhat a fiatalok antiszemitizmusra vonatkozó tudatosságának növelésében, és segíthet ellenállni a gyűlöletbeszéd káros üzeneteinek is. Csak 2019-ben az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények például Németországban 13% -kal, az Egyesült Államokban pedig 14% -kal nőttek. 2020-ban a COVID-19 világjárvány az antiszemita összeesküvés-elméletek új hullámának adott lendületet, e mellett az Egyesült Államokban és Európában végzett kutatások a holokauszt tagadásának és elferdített bemutatásának jelentős növekedését mutatják mind az online, mind az offline térben.
 
Felismerve, hogy az iskolák nem védettek a gyűlölet üzeneteitől és cselekedeteitől, az UNESCO és az ODIHR új kiadványai fel kívánják készíteni a tanárokat és az iskolavezetőket arra, hogy hogyan állhatnak ellen az antiszemitizmusnak az oktatás segítségével, és hogyan kezeljék azt, ha az antiszemitizmus oktatási környezetben megjelenik. 

 

Négy külön kötetre bontva a kiadvány célzott tanterveket tartalmaz az alap-, közép- és szakoktatásban részt vevő tanárok oktatóinak, valamint az iskolák igazgatóinak. 

Az új kiadványok az UNESCO és az ODIHR 2018-as, "Oktatással az antiszemitizmus ellen. Útmutató szakpolitikai döntéshozóknak" című kiadványán alapulnak, mely magyar nyelven is elérhető online

A teljes, újonnan kiadott tantervek angol nyelven az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

További információk az UNESCO honlapján olvashatók

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.